ACTUEEL

Financiële situatie Amsta is zorgelijk

De financiële situatie binnen zorginstelling Amsta in Amsterdam is zorgelijk. Banken willen Amsta geen krediet meer verstrekken. Dat meldt Het Parool op basis van een intern document dat in bezit is van de krant.

Het Parool meldt dat Amsta volgens het schrijven van de raad van bestuur van Amsta in haar voortbestaan wordt bedreigd. Er zou sprake zijn van 'een groeiend gevaar voor de continuïteit'. "Als Amsta niet in staat is vanaf nu het vermogen te herstellen, is het onmogelijk Amsta als organisatie overeind te houden", zo citeert Het Parool de raad van bestuur.

Renovatie

In een schriftelijke reactie stelt Amsta dat de organisatie kan voldoen aan haar financiële verplichtingen. Amsta erkent wel dat er financiële problemen zijn. “In 2011 draaide Amsta geen positief resultaat en werd de exploitatie van Amsta nog niet sterk genoeg bevonden door de banken voor extra leningen. Amsta kreeg hierdoor in 2011 geen lening voor specifieke renovatieprojecten.” Omdat de organisatie deze renovatieprojecten vervolgens zelf moest financieren, is de liquiditeit verminderd.

In 2012 is volgens Amsta de omzet weer in de zwarte cijfers terecht zijn gekomen. Dit komt volgens de organisatie door doorgevoerde bezuinigingen, een betere bezettingsgraad en de toestroom van cliënten.

Regeringsbeleid

Op dit moment zijn er binnen Amsta verschillende projectgroepen gevormd om noodzakelijke veranderingen door te voeren. Deze veranderingen zijn nodig vanwege de financiele situatie van Amsta, maar ook vanwege het nieuwe regeringsbeleid dat er op gericht is om mensen langer thuis te laten wonen. Begin april worden de maatregelen duidelijk. Nu is al bekend dat deze maatregelen gevolgen zullen hebben voor het personeel. Het is nog niet duidelijk of er sprake zal zijn van boventallige medewerkers.

Vakbond

Amsta haalt de laatste maanden geregeld het nieuws vanwege de vakbondsacties die Abvakabo FNV tegen de zorginstelling voert. De vakbond protesteert tvanwege de besteding van extra gelden, die niet op de juiste manier besteed zouden worden. Amsta spreekt dit tegen, maar erkende destijds al dat het geld voor 2013 door landelijke bezuinigingen niet meer vrij besteedbaar zou zijn. "We moesten 3,1 miljoen euro bezuinigen. Met die 3,3 miljoen hebben we kunnen voorkomen dat mensen ontslagen zouden worden'', aldus een woordvoerder eind februari.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top