ACTUEEL

Umc’s gaan energie efficiëntie verhogen

De Nederlandse Universitair Medische Centra (umc’s) kunnen hun de efficiëntie van hun energieverbruik flink verhogen. Dat is de uitkomst van een onderzoek dat de universitaire ziekenhuizen in samenwerking met de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) hebben gehouden.

Het doel is een verhoging van de eficientie van vijftig procent in 2030 ten opzichte van 2005. Dit kan een besparing opleveren van 20 miljoen euro per jaar.

Complexer

De umc’s doen onderzoek naar mogelijkheden om bedrijfsvoering energiezuiniger en duurzamer te maken, omdat de vraag naar medische zorg groeit en de zorg steeds complexer wordt, waardoor er meer apparaten nodig zijn. Hierdoor wordt er binnen de centra steeds meer energie verbruikt.

De mogelijkheden voor energiebesparing worden op allerlei vlakken gezocht. Apparaten worden vernagen door energiezuinige varianten, de opslag van medische data wordt fysiek samengevoegd, maar ook wordt er gekeken naar meer zorg op afstand.

Agenda

Om de doelen te halen  is het belangrijk dat duurzaamheid binnen de umc’s op de agenda komt te staan en dat ze waar dat kan ook zelf maatregelen doorvoeren.  ‘Bewustwording van de noodzaak van verduurzaming van de zorg is een belangrijke randvoorwaarde om tot de 50 procent efficiencyverbetering te komen’, aldus NFU bestuurslid Herman Bol.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top