ACTUEEL

Stakeholders willen weten wie Slotervaart leidt

Zorgverzekeraar Achmea en SP-Kamerlid Renske Leijten willen dat het kabinet helderheid schept over de diffuse situatie binnen de top van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam, zo blijkt uit berichtgeving in het NRC Handelsblad.

Door een recente aandelenuitgifte zijn de machtsverhoudingen binnen het ziekenhuis verder vertroebeld. Volgens NRC Handelsblad heeft het ziekenhuis vorige week voor vijf miljoen euro nieuwe aandelen verkocht. Een deel hiervan is verworven door een vastgoedmaatschappij uit Velsen-Noord, aldus het NRC.

Aanvechten

Eerdere berichtgeving in Medisch Contact suggereert dat de aandelenemissie bedoeld is om de geschorste bestuursvoorzitter Aysel Erbudak de voet dwars te zetten. Door nieuwe aandelen uit te geven hopen de erfgenamen van wijlen Slotervaart-eigenaar Jan Schram te voorkomen dat Erbudak een meerderheidsbelang in het ziekenhuis verwerft. Erbudak heeft al aangekondigd de uitgifte voor de rechter te zullen uitvechten.

Goede partijen

Zorgverzekeraar Achmea wil opheldering over de machtsstrijd binnen het ziekenhuis. Achmea heeft de onderhandelingen met het ziekenhuis over de zorginkoop voor dit jaar hervat, maar lijkt niet gerust op de uitkomsten. “Wij willen weten of we met de goede partijen aan tafel zitten”, aldus Achmea tegenover het NRC.

Vastgoed

Ook SP-Kamerlid Renske Leijten wil van de minister van VWS weten van wie het ziekenhuis nu is. Volgens Leijten is bij de privatisering in 2006 in elk geval afgesproken dat de gebouwen van het Slotervaartziekenhuis niet apart verkocht mochten worden. “Een ziekenhuis hoort eigenlijk publiek goed te zijn”, vindt Leijten. “Niet een onderwerp van een strijd over vastgoed – wat nu gebeurt. Dat is publiek geld, want het ziekenhuis was vroeger van de gemeente Amsterdam.”

Afspraken

Pikant is Leijtens verwijzing naar de toenmalig directeur-generaal van VWS Martin van Rijn. “Er zijn toen afspraken over gemaakt met de directeur-generaal op het departement in die tijd: Martin van Rijn”, aldus Leijten. Van Rijn is in het huidige kabinet staatssecretaris van VWS.

Inspectie

Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) houdt de vinger extra aan de pols in verband met de machtsstrijd. Volgens NRC heeft de IGZ dinsdag een bezoek aan het ziekenhuis gebracht om te onderzoeken of de machtsstrijd de patiëntveiligheid in gevaar brengt.

 

 

 

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Van der Broecke

19 maart 2013

Ik denk dat er met terugwerkende kracht ook een onderzoek mag worden ingesteld naar de aanstelling van Aysel Erbudak( Alias van Waveren).Een ziekenhuis bestuurder hort een nabesproken verleden te hebben.Met haar crimile antecedenten kan het niet zo zijn dat zij een ziekenhuis kon leiden.Ik wens de patiënten en personeelsleden heel veel strekte toe.

Drs. de Jong

20 maart 2013

Leyten heeft volkomen gelijk. Het SVZ is publiek bezit. Alle ziekenhuizen horen publiek bezit te blijven. Nog nooit is er zoveel verwarring en bestuurlijke mismanagement geweest dan sinds dat met name de VVD de zorg wil liberaliseren.

Zorgondernemer Loek Winter is ook zo een voorbeeld van iemand die het vertrouwen in de zorg de nek omdraait en vooral op zijn grote eigenbelang uit is. Erbudak gaat het tenminste nog om het belang van de patiënt in relatie tot de verzekeraar.

Er moet wetgeving komen die verbied dat er nog langer geprivatiseerd wordt om al deze toestanden te voorkomen.
Het is te hopen dat er weer een kabinet komt waarvan de VVD wordt uitgesloten want deze partij heeft ons hele sociale zorgstelsel flink afgebroken en dat in een wereld die al in crisis is door het optreden van mensen juist uit die partij, de werkgevers en de banken.

Minister Schippers hoort de eer aan zichzelf te houden en op te stappen en er hoort een CDA man op de post van zorg te zitten. Want uiteindelijk is alle zorgaktiviteit een vrucht van het Christelijk geloof is waar nu enkele zogenaamde slimmerikken met de buit er vandoor willen gaan.

Terug naar de tijden van Martin Luther king, naar RECHT en naar echte dienstverlening aan de zieke medemens. Voor wie dat niet wil behoort geen plaats meer te zijn in ons land wat eens de beste zorg ter wereld had!

Top