ACTUEEL

'Zwerfjongeren met laag IQ langer zonder hulp’

Zwerfjongeren met een licht verstandelijke beperking konden door lagere zorgindicaties vorig jaar moeilijker terecht bij hulpinstellingen in Amsterdam. Vooral jonge moeders moesten langer wachten op een slaapplek en hulp.

De gemeente en de landelijke brancheorganisatie Federatie Opvang meldden dat dinsdag. De organisatie gaat woensdag in gesprek met staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) over de landelijke aanpak rond de opvang van zwerfjongeren.

Strengere regels

Incomplete aanvragen zijn mogelijk de oorzaak van de langere wachttijden. "We zijn met de gemeente, de GGD en instellingen als het Leger des Heils op zoek naar een oplossing", zegt een woordvoerder van het gemeentelijke Centrum indicatiestelling zorg (CIZ).

Opvoedkundige hulp

Met de zorgindicaties wordt volgens het CIZ alleen een beslissing genomen over de hulp die een jongere nodig heeft en niet over de opvang. "De jonge moeders hebben daarnaast vaak ook opvoedkundige hulp nodig. Dat valt alleen onder jeugdzorg en niet onder ons", weet de zegsman.

Hoeveel zwerfjongeren er vorig jaar in Amsterdam waren met een licht verstandelijke beperking, is niet bekend. Overigens hoort Amsterdam tot een select groepje van gemeenten als Rotterdam en Utrecht die volgens de brancheorganisatie Federatie Opvang goed samenwerkt met instanties om zwerfjongeren te helpen. ,,Maar de hulp is nergens helemaal perfect'', concludeert een beleidsmedewerkster.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top