ACTUEEL

Aantal suïcides in 2011 minder hard gestegen

Het aantal zelfdodingen is in 2011 licht gestegen, maar minder dan de jaren ervoor. Met name het aantal jongeren onder de 20 jaar dat de hand aan zichzelf sloeg nam af. In 2010 gebeurde dat nog 55 keer, in 2011 was dat 44 keer.

Dat meldt minister Edith Schippers van VWS in de jaarrapportage over zelfmoorden die ze woensdag 20 maart 2013 naar de Tweede Kamer stuurde. In 2011 werden in totaal 1647 suïcides geregistreerd, in 2010 waren dat er 1600.

Streefgetal

Schippers wil het aantal zelfdodingen terugdringen, maar ze liet eerder het in 2008 vastgestelde streefcijfer los om het aantal jaarlijks met 5 procent te verminderen. De minister vond dat streefgetal toen niet realistisch aangezien het aantal zelfmoorden de jaren ervoor steeg. Ze kondigt aan dat ze voor de zomer een nieuw streefcijfer wil vaststellen. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

21 maart 2013

Streven naar cijfers van het aantal suïcides en een verheugende mededeling het aantal is licht gestegen, doen mij de wenkbrauwen omhoog steigen. Wij zijn in Nederland niet in staat om er op een menselijke manier naar te kijken. Wat is de reden dat mensen zoiets absoluuts als suïcide grijpen. Ondragelijk moeten lijden omdat iedereen het druk heeft met zichzelf. Mensen zo erg gepest worden dat het leven ondragelijk wordt. De cijfers moet niet licht stijgen, niet licht dalen, maar hard dalen. De energie moet worden gestopt in een fijne samenleving en niet in cijfertjes en rapporten.

Top