ACTUEEL

Van Rijn wacht met AWBZ-plan op sociaal overleg

Het blijft nog even wachten op het plan waarmee staatssecretaris Martin van Rijn van VWS de AWBZ wil hervormen. De bewindsman heeft donderdag laten weten dat hij de hoofdlijnen van zijn plan later presenteert, omdat hij wacht op het sociaal overleg tussen vakbonden en werkgevers. Dat moet leiden tot een sociaal akkoord met het kabinet.

In een brief aan de Tweede Kamer wijst Van Rijn er op dat hij volop in gesprek is met de betrokken organisaties. Hij geeft aan dat hij wil wachten op het overleg tussen FNV en werkgevers waar ook wordt gesproken over de nullijn voor personeel in de zorg. Het kabinet wil liefst een nullijn voor zeker tweeënhalf jaar. Het bevriezen van de lonen in de zorg moet de schatkist ongeveer 1 miljard euro opleveren.

Pasen

Van Rijn: "Het kabinet heeft in afwachting van het sociaal overleg beloofd een aantal belangrijke plannen nog niet naar de Kamer te sturen. De sociale partners zullen wellicht met het kabinet willen spreken in het kader van de voorgestelde vrijwillige nullijn over de zorg. Vanwege het belang dat ook zij bij deze hervorming hebben, wil ik hen die ruimte bieden. Als de vakbonden en werkgevers voor Pasen nog geen duidelijkheid geven, ontstaat er nieuwe situatie en komt de hoofdlijnenbrief langdurige zorg kort na Pasen, in april."

VVD en PvdA spraken in het regeerakkoord af om ruim 3 miljard euro te bezuinigen op de AWBZ. Zorg bij ziekte en handicap wordt net als de ouderenzorg in instellingen overgeheveld naar een landelijke voorziening. Niet-medische zorg (begeleiding, verzorging) gaat over naar gemeenten. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

22 maart 2013

Best een gek idee dat de sociale partners grotendeels beslissen over de AWBZ zorg terwijl zij daar vrijwel niet mee te maken hebben en ook weinig kennis van hebben.

Mensen die de AWBZ zorg consumeren zijn veelal uit het arbeidsproces. Werkgevers in de zorg delven het onderspit ten opzichte van andere werkgevers die vooral willen dat de zorg goedkoper wordt en het niet uitmaakt of de zorg doelmatiger wordt of gewoon slechter.

Anoniem

22 maart 2013

Hoe schaamteloos kun je zijn!

Het illegaal afdwingen van een nullijn in de zorg om je eigen politieke hobby's en blunders te kunnen bekostigen, met als chantage middel de langdurige zorg voor kwetsbare groepen.
Eerst maar eens de "marktwerking" eruit.

Met pek en veren het land uit met deze man!

Boshouwers

22 maart 2013

Wanneer hebben we het over de nullijn van de Graaiers?????

Top