ACTUEEL

KNMP: tekort hartmedicijn is levensgevaarlijk

De brancheorganisatie voor apothekers KNMP waarschuwt voor “levensgevaarlijke situaties” als gevolg van een tekort aan het hartmedicatiemiddel digoxine. Volgens de KNMP kan de fabrikant het middel pas na Pasen weer leveren.

Als volg van het tekort zullen apothekers de komende weken “25.000 keer misgrijpen door afwezigheid van dit middel in de apotheek”, zo becijfert KNMP. In totaal gebruiken circa 100 duizend patiënten de tabletten.

Kunst en vliegwerk

De KNMP betreurt het dat de fabrikant apothekers niet eerder heeft geïnformeerd over de problemen. Hierdoor is een situatie ontstaan, waar apothekers met 'kunst en vliegwerk' naar alternatieven moeten zoeken en patiënten moeten behoeden voor problemen.

Risico

Zonder het geneesmiddel groeit het risico op hartritmestoornissen. Bovendien zijn er nauwelijks alternatieven voor de vaste dosering. Bij afwijking van de dosering kunnen zich makkelijk verschijnselen van overdosering voordoen, zoals een zwak en onwel gevoel, wazig zien, verwardheid en hartkloppingen, zo waarschuwt KNMP. Daarbij dreigt ook de voorraad vervangende geneesmiddelen uitgeput te raken.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Loeki

22 maart 2013

De KNMP moet niet zo zeuren. Bij de Jumbo ligt genoeg.

Schippers

22 maart 2013

Zonder digoxine gebruik heb ik ook al de genoemde bijwerkingen :

'Bij afwijking van de dosering kunnen zich makkelijk verschijnselen van overdosering voordoen, zoals een zwak en onwel gevoel, wazig zien, verwardheid' .zorg

23 maart 2013

Laat het C.B.R. het maar niet horen.
De eventuele op te treden verschijnselen zouden direct gevolgen hebben. Rijbewijs inleveren.
Indien KNMP deze feiten dus als ernstig beschoud dan maar een oplossing C.B.R. waarschuwen de boven genoede verschijnselen zijn een risico betreffende de verkeersveiligheid.. Dus rijbewijzen intrekken.
Als suikerpatient kan het zijn dat je zicht minder wordt en is n.l ook al een argument om geen rijbewijs meer te verkrijgen.

Top