ACTUEEL

RIVM voorziet kostenexplosie longziekten

De kosten rond astma en COPD zullen de komende 20 jaar stijgen met respectievelijk 150 procent en 220 procent. Dit blijkt uit projecties van het RIVM. De totale kosten voor chronische longaandoeningen lopen daarmee op van 800 miljoen euro naar 2 miljard euro.

Als voornaamste oorzaak van de kostenstijging wijst het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de groei van aantal ouderen met chronische longaandoeningen aan. Over twintig jaar zijn er 28 procent meer mensen met astma, en 70 procent meer mensen die lijden aan COPD. Deze mensen zijn bovendien gemiddeld ouder dan de huidige patiënten en hebben daarom meer en andere zorg nodig. De kosten voor respiratoire allergie, zoals hooikoorts, stijgen relatief minder, maar met 73 procent nog steeds fors. Daarnaast spelen technologische vernieuwingen en prijsstijgingen een rol.

Ziekteverzuim

De medische kosten voor COPD in Nederland in 2007 waren 415 miljoen euro, gemiddeld 1400 euro per patiënt. Hierbij waren geneesmiddelen, ziekenhuisopnames en langdurige zorg de belangrijke kostenposten. Kosten van arbeidsongeschiktheid waren met COPD gemiddeld 1200 euro per persoon. Voor ziekteverzuim waren deze gemiddeld 1900 euro per werkende met COPD. Deze kosten overtreffen veruit de kosten van het zorggebruik voor COPD.

Medicijnen

Voor astma bedroegen de medische kosten in totaal 287 miljoen euro, gemiddeld 530 euro per patiënt. Dit bedrag bestaat voor bijna driekwart uit kosten voor medicijnen. Bij werknemers komt daar nog gemiddeld 1200 euro per persoon per jaar bovenop vanwege extra ziekteverzuim door astma. De medische kosten voor respiratoire allergie waren 102 miljoen euro, gemiddeld 170 euro per patiënt. Medicatiekosten vormden hierin met negentig procent het grootste deel.

9 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

22 maart 2013

Dat krijg je als je investeert in wegen ipv openbaar vervoer, en vervolgens reizen subsidieert en verhuizen belast.

Kees Marges

22 maart 2013

Laten we maar vast naar mogelijke bespringen gaan kijken. Kun je niet vroeggenoeg mee beginnen. Halvering van de beschikbare medicijnen? Verplichte handhaving van het restant zelfredzaamheid? Meer vrijwilligers? Kunnen we hier iets met burger- of samenkracht? O ja, natuurlijk de zorg voor astmalijders decentraliseren naar de gemeenten, met een flinke korting op het nu nog beschikbare geld voor die zorg. Zorg dichtbij organiseren, zou dat iets zijn? Met klinieken dichtbij, waar je samen met andere chronische zieken en gehandicapten bijeen gebracht wordt.

Hans ter Brake

22 maart 2013

Zelfmanagement kan aantal consulten, ziekenhuisopnamen en verpleegdagen verminderen. Hierdoor worden kosten bespaard en stel je bovenal mensen zelf in staat de kwaliteit van hun leven in positieve zin te beinvloeden. Vereist substitutie van zorg en andere vormen van financiering - "ons systeem" is daar momenteel nog onvoldoende op ingericht. Zorgverzekeraars zouden eHealth moeten inkopen en huisartsen en andere 1e lijnswerkers in staat moeten stellen dit (grootschalig) te doen. In relatie daarmee ook ziekenhuizen.

Brigitte Gabel

23 maart 2013

Zullen we nu gewoon eens een echt serieus anti-rookbeleid gaan voeren? Alle andere maatregelen blijven een vorm van dweilen met de kraan open.

Anoniem

23 maart 2013

Eens met Brigitte, stevig anti rook beleid, tabakslobby ook aanpakken, luchtvervuiling door verkeer en intensieve veeteelt ed. aanpakken. Vaak oorzaak longproblemen.

Anoniem

25 maart 2013

Eens met Brigitte! Een serieus anti-tabakrook maar vooral ook een serieus anti-houtrookbeleid! De ongebreidelde toename van houtkachels veroorzaakt in woonwijken een fijnstofemissie die de uitstoot van verkeer gaat overstijgen. Een ten onrechte nog zeer onderschat probleem door de politiek! Fijnstof dringt iedere woning in de buurt in ook al wordt daar niet gestookt en gaat regelrecht onze longen en bloedbaan in! Één op de 5 huishoudens stookt al hout! En waar brengen de mensen hun meeste tijd door? Precies in de eigen woonomgeving die steeds meer vervuilt raakt! Aanpakken en handhaven dus.

Houtrook

25 maart 2013

Elke dag deze winter worden we door de houtkachels van onze buren uitgerookt.
Dus er verdwijnen heel wat pakjes sigaretten uit de schoorstenen.
Maar dat vinden we normaal in Nederland.
Druk maken over de peuk en de rest maar aan Hans Klok overlaten.
Ik heb liever een buurman die tabak rookt in zijn huis dan de fijnstof die zijn houtkachel naar mijn huis verspreidt.
Daar hoef je geen Prof voor te zijn om te snappen dat de rook uit zijn schoorsteen echt niet gezond is.
Maar zoals de verstokte roker zou zeggen het is zo gezellig bij de open haard en vuurkorf.

Vierhuis

25 maart 2013

Uit onderzoek blijkt dat de lucht binnenshuis bij mensen met een houtkachel sterk verontreinigd is. In 1 op de 5 huizen staat zo'n kachel. 16%van de Nederlanders heeft last van houtkachelstokende, en dus milieuvervuilende, buren. Tijd om deze ziekmakers aan te pakken.

Patricia

26 maart 2013

Het wordt hoog tijd dat politiek Den Haag iets doet aan de toenemende overlast van houtkachelrook. De concentratie fijnstof en kankerverwekkende stoffen in de wijk loopt hoog op wanneer er één of meestal meerdere kachels in de buurt branden. En dat meestal 9 maanden aan een stuk. Je kunt je huis niet ventileren. Je kunt geen ramen openzetten wanneer je dat wilt. Alleen maar omdat stoken belangrijker is dan schone lucht. Althans volgens onze overheid. Van de PVV en de VVD hoef je niks te verwachten, maar dat alle linkse partijen het laten afweten, is diep triest. Zeteltjes zijn uiteindelijk belangrijker dan de volksgezondheid.

Top