ACTUEEL

Longfonds wil rookvrije schoolpleinen

Als het aan het Longfonds ligt, worden alle schoolpleinen rookvrij. Want in tegenstelling tot wat veel mensen denken, kunnen scholieren op het schoolplein vaak gewoon een sigaret opsteken, zegt het fonds. Maandag overhandigt het fonds in Nieuwspoort in Den Haag een rapport over rookvrije schoolterreinen aan staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid.

Volgens het fonds heeft een kwart van de middelbare scholen momenteel een rookvrij terrein en wil 70 procent van de scholen dit. Toch ondernemen die scholen vaak geen actie omdat ze stuiten op weerstand onder personeel en leerlingen, zegt een woordvoerder van het fonds. "Schoolbesturen zoeken een goede aanpak. Wij hebben een stappenplan ontwikkeld dat scholen kunnen hanteren". De helft van de rokers stak de eerste sigaret op het schoolplein op, aldus het Longfonds.

Sociale norm

Van Rijn zegt dat wetten en regels alleen, zoals het verbod op de verkoop van tabak aan jongeren, niet genoeg zijn. "Roken is niet normaal als je nog geen 18 bent en dus ook niet op het schoolplein. Dat moet de nieuwe sociale norm zijn", aldus Van Rijn.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

A. Gnosis

25 maart 2013

Het verbaast mij dat het Longfonds wel rookvrije schoolpleinen wil en vervolgens geen algemeen stookverbod houtkachels wil. Eén goede houtkachel verspreidt per uur (3 kg hout verbranden) 50 mg/m3 fijn stof. De toegestane dagemissie fijn stof is volgens de Europese norm 40 mg/m3. Een behoorlijke overschrijding van fijn stof per dag. U moet weten dat 20% van de huishoudens een houtkachel brandt, vaak al 1 op de 3 huishoudens. Weg "schone schoolpleinlongen".... Hoe verhoudt zich e.e.a. tot elkaar?.Welk beleidsmaatregele neemt het Longefonds tegen giftige houtrook. Volgens de WHO sterven jaarlijks wereldwijd 4 miljoen mensen aan de schadelijke gevolgen van houtrook. U kunt nu niet meer zeggen dat u dit niet weet.

Draait het Longfonds die houtrookkraan dicht?

Top