ACTUEEL

’België heeft een Pieter Baan Centrum nodig’

België moet een forensisch onderzoekscentrum krijgen zoals het Pieter Baan Centrum in Nederland. Daarvoor pleit de voormalige procureur van Dendermonde, Christian Du Four, bij de Vlaamse omroep VRT.

Had België zo’n onderzoekscentrum gehad, dan zou het proces tegen crèchemoordenaar Kim De Gelder veel vlotter zijn verlopen, betoogt Du Four. Het zou hebben voorkomen dat een volledig proces neerkomt op een welles-nietesspelletje over de toerekeningsvatbaarheid, zoals in het geval van De Gelder. “Nu is het óf een gevangenisstraf óf een psychiatrische behandeling, geen combinatie van beide, zoals dat wel mogelijk is in Nederland”, zegt Du Four.

Toerekeningsvatbaar

Op 23 januari 2009 liep De Gelder een crèche in Dendermonde binnen en stak daar in het wilde weg om zich heen. Twee baby’s van amper een jaar oud en een 54-jarige leidster overleefden de steekpartij niet. Veel kinderen en leidsters raakten gewond. De Gelder is vrijdag toerekeningsvatbaar en schuldig verklaard en veroordeeld tot levenslang. Na de uitspraak pleitte de voorzitter van de rechtbank waar De Gelder terechtstond ook al voor een forensisch onderzoekscentrum. De Four sluit zich daar volmondig bij aan. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top