ACTUEEL

'IGZ gaf misserslijst per ongeluk aan RTL'

De lijst met medische fouten die in februari in handen van RTL Nieuws terecht is gekomen, is daar per ongeluk beland. Dat laat het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag weten. RTL had een informatieverzoek ingediend bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) over medische hulpverlening bij publieksevenementen en kreeg daarop een lijst met meer meldingen dan de bedoeling was.

Het ministerie van Volksgezondheid deed aangifte van schending van het ambtsgeheim. Het OM gaat niet uit van opzettelijk strafbaar handelen. "Weliswaar is vertrouwelijke informatie door medewerkers van IGZ doorgegeven aan een journalist van RTL, maar hierbij is geen sprake geweest van opzettelijk handelen", stelt het OM in een verklaring. De zaak wordt geseponeerd.

Meldingen

RTL Nieuws maakte in februari bekend dat het een lijst in handen had met zo'n 1000 meldingen van mogelijke calamiteiten die in de afgelopen 3 jaar door zorginstellingen waren gedaan bij de inspectie.

De meldingen waren gedaan door zorginstellingen, burgers, medici en verpleegkundigen en farmaceutische bedrijven.

Extra maatregelen

De inspectie zegt in een reactie te betreuren dat ze per ongeluk deze informatie aan RTL heeft verstrekt. De IGZ heeft naar aanleiding van het naar buiten komen van de lijst extra maatregelen genomen om de veiligheid van informatie beter te garanderen. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

26 maart 2013

Als IGZ iets verrassends doet dan is knulligheid de meest waarschijnlijke verklaring, zo blijkt ook deze keer.

Top