ACTUEEL

RVZ schrapt omstreden ‘conditietest’ uit advies

De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) schrapt de suggestie van een conditietest uit het definitieve advies over de toekomst van het collectieve zorgverzekeringsstelsel.

De RVZ bracht op 12 maart het advies ‘Het belang van wederkerigheid’ uit. De RVZ suggereerde ondermeer om premiekorting voor de Zorgverzekeringswet (Zvw) te geven bij deelname aan een conditietest.

Verontwaardiging

De RVZ constateert nu dat dit tot veel verontwaardiging heeft geleid. Volgens critici is deelname aan een conditietest voor ernstig zieke mensen geen optie. De aanbeveling van de RVZ zou daarmee kunnen leiden tot discriminatie in de premiekorting op basis van de gezondheidstoestand van het individu.

Prikkels

De RVZ stelt dat dit “uiteraard niet de strekking is van de aanbeveling”. Volgens de RVZ is een eventuele conditietest niet meer dan een prikkel om te werken aan de leefstijl. De uitslag van een dergelijke test mag wat de RVZ betreft geen grond voor premiedifferentiatie zijn. “Om elk misverstand te voorkomen” heeft de RVZ besloten om het voorbeeld van deelname aan een conditietest weg te laten uit de gedrukte versie van het advies.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top