ACTUEEL

‘Ziekenhuissterfte varieert sterk per provincie’

De kans dat iemand bij een ziekenhuisopname overlijdt, hangt sterk af van de provincie waar hij woont. Limburg kent de hoogste ziekenhuismortaliteit, Friesland en Groningen de laagste. Dit schrijven onderzoekers van het VUmc, Nivel en St. Antonius Ziekenhuis in een artikel in Medisch Contact.

De auteurs concluderen dat regionale factoren de ziekenhuissterfte beïnvloeden. Ze opperen verschillende mogelijkheden, zoals regionale verschillen in zorgkwaliteit of beschikbaarheid van mantelzorg en hospicebedden.

Verschillen

Maar gezien de ligging van de gebieden met een opvallend lage en een opvallend hoge ziekenhuissterfte, achten ze het waarschijnlijker dat regionale culturele en religieuze verschillen mede bepalen of mensen het ziekenhuis al dan niet bewust mijden als plaats om te overlijden of een dierbare te laten overlijden. Volgens de auteurs moeten deze regionale invloeden beter begrepen worden voordat de regionale ziekenhuissterfte goed vergeleken kan worden. Wel merken ze op dat de ziekenhuissterfte niet noodzakelijkerwijs iets over de zorgkwaliteit zegt.

Postcodegebied

Ziekenhuissterfte wordt doorgaans berekend door per ziekenhuis de waargenomen sterfte af te zetten tegen de te verwachten mortaliteit. Dit cijfer heet – na correctie voor klinische opnamekenmerken – de hospital standardised mortality ratio (HSMR). In hun studie hebben de onderzoekers de ziekenhuissterfte niet per instelling berekend, maar per tweecijferig postcodegebied (postcode-SMR) en per provincie (provincie-SMR). De postcode-SMR bleek te variëren van 63 tot 125, de provincie-SMR van 86 (Groningen en Friesland) tot 110 (Limburg).

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

27 maart 2013

Dit kun je prima onderzoeken met data van zorgverzekeraars. Dan onderzoek je of een persoon gestorven is binnen 30 dagen na een ziekenhuisopname, ongeacht waar dat gebeurd is en dan hoef je niet te speculeren.

Top