ACTUEEL

Britse zorg bij wet verplicht tot eerlijkheid

Ziekenhuizen, verpleeghuizen en andere instellingen die vallen onder de Britse Nationale Gezondheidsdienst (NHS) krijgen de wettelijke plicht om eerlijk te zijn over fouten. Dat meldde de BBC dinsdag.

Met deze en andere maatregelen neemt de regering in Londen het Britse openbare gezondheidszorgstelsel op de schop.

Stafford Hospital

De aanleiding is het schandaal rond het ziekenhuis Stafford Hospital. Daar stierven 400 tot 1200 patiënten onnodig en onder de meest erbarmelijke omstandigheden, bleek uit een in februari gepubliceerd onderzoek.

De Britse regering wil nog niet zover gaan om individuele artsen en verplegers strafrechtelijk verantwoordelijk te maken voor het verhullen van fouten. Daarover wordt later een beslissing genomen. Voor dit moment wil de regering voorkomen dat er onder de gezondheidswerkers een "angstcultuur" ontstaat.

Nieuw systeem

De regering kondigde ook aan dat er een nieuw systeem komt om de prestaties van instellingen te meten. Ook wordt er gekeken naar de verbetering van de opleiding van verplegend personeel.

In het rapport wordt de NHS weggezet als een bureaucratische organisatie die vooral bezig is haar eigen belangen veilig te stellen. Dat moet veranderen; de patiënt moet weer centraal komen staan binnen de NHS, aldus de regering. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top