Finance

1 op 5 Nederlanders kort op zorgverzekering

Twintig procent van de Nederlanders bezuinigt op de zorgverzekering. Dat bleek donderdag uit cijfers van onderzoekinstituut Nivel. 1 op de 10 personen wisselde begin 2013 van zorgverzekering. Het jaar daarvoor was dat nog 8,4 procent.

In 2011 stapte 7,6 procent van de Nederlanders over; de jaren daarvoor schommelde het percentage wisselaars rond de 5 procent. Begin 2013 was een opvallend sterke stijging te zien van het aantal overstappende jongeren.

Kosten totale premie

De hoogte van de totale premie blijkt de belangrijkste reden om te wisselen van zorgverzekeraar. Bij 34 procent van de wisselaars is dat de oorzaak. Ook de hoogte van de basispremie (21 procent) en de dekking en premie van de aanvullende verzekering (14 procent) zijn redenen om te switchen. Ook neemt het aantal mensen met een aanvullende verzekering langzaam af. Anderen verhogen hun vrijwillige eigen risico om geld te besparen.

Leeftijd

De categorie 18- tot en met 39-jarigen wisselen nog steeds het vaakst van verzekering (16,5 procent). Van de mensen tussen de 40 en 64 jaar stapte 6,1 procent over en van de 65-plussers slechts 1 procent. Ook voorgaande jaren wisselden jongeren vaker dan ouderen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top