ACTUEEL

‘Trage invoering HSMR kost tweeduizend levens’

Als Nederlandse ziekenhuizen de registratie van hun sterftecijfers beter bijhouden, kunnen daarmee potentieel tweeduizend sterfgevallen vermeden worden. Dit betoogt HSMR-deskundige André van der Veen in het Algemeen Dagblad.

Volgens Van der Veen gaat er van registratie van de sterftecijfers een preventieve werking uit. Een hoog sterftecijfer laat namelijk zien waar versneld verbeteringen moeten worden doorgevoerd. Van der Veen krijgt in het AD bijval van Brian Jarman, grondlegger van het systeem van gestandaardiseerde sterftecijfers HSRM. “Met serieuze aandacht voor sterftecijfers hadden vele levens gered kunnen worden”,  aldus Jarman.

Langzaam

Het systeem bestaat al tien jaar, maar in Nederland verloopt de invoering ervan langzaam. Te veel ziekenhuizen nemen het sterftecijfer niet serieus en verschuilen zich achter het argument dat hun administratie niet op orde is, stellen Van der Veen en oud-ziekenhuisdirecteur Laurens Touwen. Ook is er in de Nederlandse ziekenhuizen nog altijd veel discussie over de methodologische betrouwbaarheid.

Serieus

Afgelopen weekend maakten 65 van de 92 ziekenhuizen hun sterftecijfers openbaar. Veel ziekenhuizen plaatsten de kanttekening dat hun administratie niet op orde is en daarmee ook het sterftecijfer niet. Onbegrijpelijk, vindt Jarman: “Neem het serieus. Over de periode van 10 jaar is de sterfte in Britse ziekenhuizen met 20 procent gedaald. We hebben het dan over duizenden geredde levens.”

6 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

28 maart 2013

als het sterftecijfer in ziekenhuizen daalt gaat het sterftecijfer buiten ziekenhuizen wel omhoog. Iedereen gaat tenslotte een keer dood. Daar verandert een HSMR deskundige (wat is dat trouwens voor beroep?) niets aan.

Anoniem

28 maart 2013

Natuurlijk hebben beide mannen een groot financieel belang bij het sneller invoeren en transparant maken van de HSMR, maar laten we wel wezen, het is toch onbegrijpelijk dat ziekenhuizen niet eens monitoren of er in hun ziekenhuis onnodig mensen sterven.

Dat is toch het eerste dat je doet om de kwaliteit te verbeteren?

Anoniem

28 maart 2013

Helaas grote overeenkomsten tussen RK Kerk afhandeling misbruik en hoe ziekenhuis conglomeraten handelen. In het engels heet dat "lip service".

Maurice

29 maart 2013

En wat te denken van doden binnen diverse medische disciplines? Door arbeidsgerelateerde oorzaken?

De marktwerking heeft van artsen concurrenten gemaakt die letterlijk over lijken gaan. Moet dat nog langer worden getolereerd dat de beste beroepsbeoefenaren geslachtofferd worden op het altaar van de marktwerking?
Dat de ene zorgondernemer de andere specialist toevoegt: 'ik maak je kapot' ( als je je niet aanpast bij mijn idee van 'winst maken' nu ik de eigenaar ben geworden van jouw kliniek?

Het wordt te gek voor woorden in dit land van ikke ikke en de rest kan stikken. Dat dat bij tokkies regel is weten we allemaal ...maar in de zorg? Onder biezonder hoogleraren?
Het moet afgelopen zijn met matennaaiers/ondernemers. Laten 'ondernemers' in het bedrijfsleven stappen en hun klauwen niet langer uitstrekken naar de door de patiënten bijeengebrachte geldbergen. Weg met de VVD mentaliteit om schandelijk veel te verdienen over de ruggen van zieke medemensen zoals de ouderen en invaliden en chronisch zieken. Niemand die zit te wachten op gegraai van ondernemers. Het is een dieptepunt in de Nederlandse gezondheidszorg.

Michiel

29 maart 2013

Tussen het vergelijken van cijfers en het voorkomen van sterfte zitten veel stappen.
Het aantal sterfgevallen in ziekenhuizen is van een zodanige omvang dat het doorgronden in een necrologiebespreking of de dood samenhangt met medische fouten relevanter is dan het vergelijken van de cijfers.

Goedhart

31 maart 2013

Cijfers geven inzicht en in de ideale wereld worden die gebruikt om van te leren. Echter, al dan niet bewust, zullen ze ook gebruikt worden om elkaar de maat te nemen. Wanneer onvoldoende geborgd is dat dit eerlijk gebeurt (dus gecorrigeerd voor zorgzwaarte, etc.) zullen instellingen terughoudend zijn. Stap 1 is dus het oplossen van de methodologische onbetrouwbaarheid, niet de openbaring van onvergelijkbare cijfers.

Top