ACTUEEL

Schippers onderzoekt effecten hoger eigen risico

Minister Schippers van Volksgezondheid onderzoekt dit jaar opnieuw of mensen bepaalde zorg en medicijnen niet aanvragen vanwege het hogere eigen risico. Dat meldt de NOS.

Huisartsen en apothekers uit achterstandswijken zeggen dat zij merken dat patiënten met lage inkomens noodzakelijke zorg mijden. Zij willen geen medicijnen of onderzoeken die ze zelf moeten betalen. Dat meldde de NOS donderdag.

Minister Schippers zegt in een interview met de NOS dat dit effect bij de vorige verhoging van het eigen risico naar 220 euro niet is geconstateerd. Nu het eigen risico verder is verhoogd naar 350 euro, vindt een nieuw onderzoek plaats naar de effecten van de verhoging.

 

2 Reacties

om een reactie achter te laten

j.keyzer

29 maart 2013

Het zou goed zijn als ze ook liet onderzoeken hoe de verdeling van wel of geen risico nu geregeld is. De zelfde zorgkosten vallen soms wel en soms niet onder het eigen risico. deze rechtsongelijkheid past niet bij een eerlijk zorgstelsel.

ANH Jansen

29 maart 2013

Het NL zorgstelsel is niet eerlijk. RVZ heeft dit in haar rapporten en achtergrondrapportages bevestigd.

Kan ook niet anders als je iedereen ongeacht inkomen een gelijke nominale premie laat betalen, de zorgtoeslag voor lagere inkomens geleidelijk afschaft en de inkomensafhankelijke premie aftopt tot 50.000 euro. Dan betalen de lagere inkomens al snel 40% van hun inkomen aan zorgpremies en eigen risico en de hogere inkomens nog geen 5%.

CPB economen maken zich ondertussen druk over de lastenverzwaren voor de hoger opgeleiden in dit land; die betalen meer dan zij zelf gebruiken aan zorg.

Bij de Overheid werken nu 50% van alle hoger opgeleiden van Nederland. Gemiddeld salaris en kosten voor de werkgever al snel 150.000 euro per kop.

De Overheid zal zich eens moeten afvragen wie de Overheid nu betaald.

Een hoger eigen risico, een ongelijke premie heffing en een macro beslag van de Overheid van ruim 60% van het BNP gaan niet samen.

Een onderzoek naar de effecten van hogere eigen bijdragen of hoger eigen risico, bij zorggebruik te betalen, is al gedaan. Gegevens zijn bekend.

Een achteraf te innen verplicht eigen risico is uniek in de wereld en helemaal als dit ook nog eens onder couvert wordt afgehandeld: het is de verzekerde niet duidelijk welke zorg wel, welke geneesmiddelen bijvoorbeeld, en welke zorg niet onder het eigen risico valt.

Het Zorgstelsel is een spel van nieten voor beleidsmakers, beslissers en verzekeraars.

En dat is het probleem.

Top