ACTUEEL

Gera Nagelhout wint Volksgezondheidsprijs 2012

Onderzoeker Gera Nagelhout heeft voor haar proefschrift "It has been done elsewhere, it can be done everywhere. Impact of smoke-free legislation on smoking" de Volksgezondheidsprijs 2012 ontvangen. Zij kreeg deze prijs tijdens het Nederlands Congres Volksgezondheid.

Nagelhout voerde een internationale vergelijking uit naar beleidsmaatregelen om roken te verbieden in openbare gebouwen, op het werk en in de horeca, en naar het effect van die maatregelen.

Rookverbod

Nagelhout heeft zich volgens de jury met haar onderzoek op bijzondere wijze verdienstelijk gemaakt bij de wetenschappelijke bestudering van een maatschappelijk probleem, namelijk het effect van rookverboden op rokers. “Hoewel gebruik gemaakt werd van een bestaand databestand van het International Tobacco Control Policy Evaluation Project, heeft Nagelhout met een veelheid van analysetechnieken laten zien dat ze een veelbelovende jonge onderzoeker is,” aldus de jury onder leiding van Directeur Publieke Gezondheid bij het Ministerie van VWS Marianne Donker.

Volksgezondheidsprijs

Het proefschrift van Nagelhout werd door de jury gekozen uit 12 inzendingen. De Vereniging voor Volksgezondheid en Wetenschap (V&W) kent de Volksgezondheidsprijs jaarlijks toe aan een beginnend onderzoeker die zich op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt bij de wetenschappelijke bestudering van een maatschappelijk probleem. Het gaat om onderzoek dat – op termijn – een bijdrage levert aan de verbetering van de gezondheidstoestand van de Nederlandse bevolking of van specifieke groepen daarbinnen. Of aan verbetering van de structuur en het functioneren van (onderdelen van) de Nederlandse gezondheidszorg.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

van Otterloo

4 april 2013

Een terecht compliment voor Gera Nagelhout en ook een mooie opsteker voor Capri en Stivoro als werkgevers.

Top