HRM

'Stakende zorgmedewerker' blijkt werkloze

De stakende 'zorgmedewerker van Amsta' die zich in het kader van een Abvakabo FNV-protestactie drie dagen verschanst in een glazen huis voor de deur van het verzorgingshuis het Dr Sarphatihuis in Amsterdam, om 'op te komen voor de werknemers en patiënten', is een ongediplomeerde verzorgende die ook niet bij Amsta werkt. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Z.

Werkloze actievoerder

De man, Alvaro Pena, is sinds eind 2011 werkloos. Hij heeft nooit bij het Dr Sarphatihuis gewerkt. Wel heeft hij eind 2011 jaar enkele maanden scholing gehad in een ander huis van Amsta, 'De Poort', om verzorgende te worden. Zijn contract werd hier echter al tijdens zijn opleiding opgezegd. Sindsdien zit hij zonder werk. Volgens Lilian Marijniisen van de vakbond is Pena’s contract bij Amsta niet verlengd omdat hij meedeed met een andere actie van de Abvakabo. Daarnaast zou zijn taalachterstand een rol hebben gespeeld, aldus RTL Z.

De ‘stakende zorgmedewerker van Amsta' die sinds woensdag in het glazen huis zit, vormt het speerpunt van de acties van de vakbond in Amsterdam. De Abvakabo is al een aantal maanden bezig met actievoeren bij Amsta. Zo werd op 2 februari 2013 het Sarphatihuis, een verpleeghuis van Amsta, gedurende enkele uren bezet. Eind maart bood de Abvakabo zo'n veertig meldingen over misstanden bij Amsta aan bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Zorgorganisaties boos

De organisatie van zorgondernemers ActiZ liet donderdag al weten boos te zijn op vakbond Abvakabo FNV vanwege de aard van de acties die ActiZ bestempelt als stemmingmakerij. “Wij hebben de indruk dat Abvakabo FNV vooral bezig is om zichzelf te positioneren en leden te werven,” zegt Aad Koster, directeur van ActiZ. “Het belang van hard werkende zorgmedewerkers is hiermee niet gediend. De zorg komt in een slecht daglicht te staan, terwijl we juist volop bezig zijn om nieuwe medewerkers te werven en mensen verder op te leiden.”

7 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

5 april 2013

Blijkbaar is er helemaal geen draagvlak van de Abvacabo bij de Amsta medewerkers anders hadden ze wel een echte werknemer kunnen rekruteren. Nu wordt er gekozen voor list en bedrog en dit alles alleen maar om nieuwe leden te werven!

Anoniem

5 april 2013

Er is inderdaad geen draagvlak bij Amsta voor deze acties. Er zijn ongeveer 15 van de 3000 medewerkers bij betrokken. Toch pretendeert Abvakabo steeds namens alle medewerkers te spreken.

Het geheel is dan ook meer een Abvakabo-feestje, met Abvakabo-medewerkers en Avbakabo-genodigden. En een medewerker in bed die niet bij Amsta werkt.

Wijnen

5 april 2013

Alleen al bij het Sarphatihuis waar ik werk steunen al 300 mensen de acties van Abvakabo FNV. De steun breidt zich merkbaar uit over andere locaties. De kwaliteit van zorg is ernstig in het geding en het door ons geschetste beeld wordt breed in het Amsterdamse gesteund. Actiz probeert de aandacht af te leiden van de werkelijk problemen in de zorg, door de actievoerende zorgmedewerkers zwart te maken.

Anoniem

5 april 2013

Er werken niet eens 300 mensen in het Sarphatihuis.

Anoniem

5 april 2013

Wijnen! Als er zogenaamd 300 medewerkers van Sarphatiehuis de acties steunen is er dan van hen NIEMAND bereid in dat bed te gaan liggen? Moeten ze dan van pure armoe zo'n ongeloofwaardig personage recruteren?
Je MOET wel iemand van de Abvakabo zijn want alleen die zijn in staat dit soort liegverhalen te produceren.

Schuringa

5 april 2013

Kennelijk zijn de Actiz-zakkenvullers in de zorg bang geworden van de mondige medwerkers bij Amsta en dus moeten de afd. communicatie en vriendjes van de pers worden ingeschakeld. Maar zolang graaiers het werkplezier van zorgwerkers bederven, gaat deze geest niet terug in de fles.

Dennis

6 april 2013

Wat een misser van Skipr. Contract van deze meneer liep vorige week af!! Sinds twee maanden was hij al verplicht thuis, weggestuurd de dag na de bezettingsactie bij het Sarphatihuis. Meneer is sinds september 2011 in dienst. Al eerder voerde collega's acties voor een contract voor deze meneer. Was een van de actieve vakbondsgezichten bij locatie de poort. Meneer heeft nooit beweerd te werken in Sarphatihuis, maar op een andere locatie van Amsta, de poort.

Top