ACTUEEL

Andraka: technische ontwikkeling stagneert

Andraka: technische ontwikkeling stagneert

De huidige technische kennis stagneert, stelt de15-jarige Jack Andraka, die een nieuwe snellere en acuratere test voor alvleesklierkanker ontwikkelde.

Volgens Andraka loopt de huidige medische technologie achter: “Bestaande technologie wordt verbeterd. Maar wat we nodig hebben is vernieuwing”, aldus Andraka. “Het is tijd om van medische evolutie naar revolutie te gaan.”

Vernieuwend denken

De 15-jarige Andraka had geen enkele medische kennis toen hij aan zijn wetenschappelijke missie om een betere test te ontwikkelen begon. Dat werkte juist in zijn voordeel, zegt hij. Hij was niet beperkt in zijn denken. De bestaande wetenschappers bouwen voort op wat ze kennen en gekeerd hebben. Andraka zocht vanuit zijn eigen ideeën naar een oplossingsrichting. Alle kennis die hij nodig had om de test te ontwikkelen, vond hij op internet.

Aanleiding voor Andraka om een neiuwe test te ontwikkelen vormde het overlijden van een oom doordat hij te laat gediagnosticeerd was. Zo’n 85 procent van de mensen die alvleesklierkanker heeft overlijdt hieraan, omdat het te laat ontdekt wordt. Zij  hebben daardoor een overlevingskans van slechts 2 procent. Andraka besloot een nieuwe manier te vinden die sneller en acurater is.

De huidige test om alvleesklierkanker op te sporen is 60 jaar oud. De nieuwe kost 3 cent per test en duurt slechts 5 minuten. De test is 400 keer nauwkeuriger dan de bestaande, 100 accuraat en met de kosten van 3 cent per test 26.000 keer goedkoper dan de gebruikelijke methodes.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top