ACTUEEL

Horrorarts na jaren ook in Nederland berispt

De Nederlandse arts die ruim 10 jaar geleden in een Brits ziekenhuis zonder toestemming 850 organen van overleden kinderen verwijderde, mag ook in Nederland nooit meer aan het werk als patholoog-anatoom. Dick van Velzen is definitief verwijderd uit het BIG-register, waar alle artsen ingeschreven staan.

Van Velzen werkte tussen 1988 en 1995 in het Alder Hey ziekenhuis in Liverpool. Daar verwijderde en bewaarde hij jarenlang organen van overleden kinderen. De autopsieën gebeurden zonder toestemming van de ouders.

Britse tuchtraad

De Britse medische tuchtraad (GMC) schorste Van Velzen al in 2001, een aantal jaar later werd hij definitief uit zijn functie gezet. In Canada werd de arts ook al veroordeeld wegens het onzorgvuldig bewaren van lichaamsdelen van een overleden kind.

Wetswijziging

Voorheen werd een beslissing van een buitenlandse tuchtraad niet direct door Nederland en andere Europese landen overgenomen omdat elk land eigen regels heeft voor erkennen of intrekken van diploma's. Sinds een wetswijziging vorig jaar worden maatregelen in het buitenland ook in Nederland overgenomen. Zorgverleners met een maatregel in het buitenland krijgen een brief van de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Volksgezondheid, waar het BIG-register onder valt, met het voorstel om ook hier geschrapt te worden. Als daar niet binnen twee weken een reactie op komt, zoals bij Van Velzen het geval was, wordt de registratie geschrapt.

Onder meer door de ophef rondom de ex-neuroloog Ernst Jansen Steur zijn die regels aangepast. Jansen Steur wordt ervan verdacht dat hij patiënten ten onrechte vertelde dat ze een ernstige ziekte hadden. Van Velzen heeft ook in een ziekenhuis in Den Haag gewerkt. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Mr. R. M. Dalmijn

9 april 2013

Zeer gewaardeerde redactie,

Ik weet niet zeker of de autopsieën zonder toestemming hebben plaatsgevonden. Wel is zeker dat het bewaren van organen voor later vergelijkend wetenschappelijk onderzoek niet expliciet aan de nabestaanden is meegedeeld.
Overigens is er over zijn pathologisch anatomische vaardigheden nooit een negatief woord gesproken.

Misschien dat consequent slordig de mens van Velzen meer recht doet dan Horrorarts.

Top