ACTUEEL

Engelen: doneer aan patiëntgedreven onderzoek

Het UMC St. Radboud begon in december MedCrowdFund. Zo wil het UMCN patiënten meer invloed geven bij voor hen relevant onderzoek. Initiatiefnemer Lucien Engelen riep het publiek gisteren op te doneren.

Engelen sprak maandag tijdens TEDxNijmegen 2013 met als thema ‘Accelerate from age 0 to 110’. Engelen: “Uw bijdrage is enorm belangrijk, zelfs al is het maar één dollar, of één euro!”

Patiëntervaringen

Engelen illustreerde het belang van patiëntgedreven onderzoek met een korte inleiding over de documentaire 'Mist'. Daarin wordt een patiënt met Alzheimer gevolgd gedurende het ziekteproces. De filmer liet de beelden zien aan artsen, die vervolgens stil vielen. Achter die 8 minuten per polikliniekbezoek bleek een hele wereld van alledaagse problemen schuil te gaan. Volgens Engelen worden patiëntervaringen nu onvoldoende meegenomen bij het verbeteren van de zorg. MedCrowdFund wil daar verandering in brengen. 

TED-talk Lucien Engelen


Snel effect

Patiënten, hun familie en mantelzorgers kunnen via MedCrowdFund onderzoeksvoorstellen doen. Het publiek krijgt de mogelijkheid om via crowsourcing geld te geven aan een specifiek onderzoeksvoorstel. Vervolgens kunnen de opdrachtgevers uit het bestand van MedCrowdFund een onderzoeker kiezen die hun onderzoeksvraag gaat beantwoorden.

Vier projecten

Inmiddels omvat MedCrowdFund vier projecten: Dance for Parkinsons, The Tokens of Life, Hoe staat het met kinderrechten in de zorg en AED4.EU inventarisatie. De financieringstermijn voor alle projecten loopt nog een kleine maand, de beoogde bedragen variëren van enkele duizenden euro’s tot 20.000 euro. Dance for Parkinsons haalde tot zo ver het meeste geld op: 6 procent van het financieringsdoel is gehaald. De onderzoekers willen dansklassen opzetten voor Parkinsonpatiënten omdat dansen een positieve invloed heeft voor parkinsonpatiënten.

TEDxNijmegen

Maandag vond de eerste editie van TEDxNijmegen plaats met als thema ‘Accelerate from age 0 to 110’. Skipr deed hiervan live verslag via een liveblog. De TEDtalks zijn terug te kijken via de website van TEDxNijmegen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top