ACTUEEL

500 meldingen bij fraudeloket zorg van PVV

Het aanpakken van fraude in de zorg is volgens de PVV heel simpel. ,,Houd op met praten en begin met aanpakken'', stelt Kamerlid Reinette Klever. Zij overhandigt woensdag ruim 500 meldingen die in 2 maanden tijd binnenkwamen bij het fraudeloket dat de PVV opende, aan minister Edith Schippers VWS.

Volgens Klever zijn die meldingen nog maar het topje van de ijsberg. "Dit zijn mensen die per toeval hun rekening onder ogen kregen of onverwacht ineens hun eigen risico kwijt waren", aldus Klever die er daarom voor pleit om de rekening altijd naar de patiënt te sturen. "Die kan controleren of wat er op de rekening staat ook echt is gebeurd."

Meldingen

De meldingen die de PVV kreeg zijn divers. Zo volgde voor een telefonisch consult waarbij de hulpverlener niets kon betekenen voor de patiënt een rekening van 218 euro. Een apotheek knipt een recept voor 3 maanden in 3 recepten voor een maand of declareert herhaalrecepten die nooit zijn afgehaald. Of een specialist die een rekening stuurt voor een behandeling die nooit plaatsvond.

Vijf miljard

Onderzoek gaf eerder aan dat er in de Nederlandse zorg per jaar gemiddeld voor ongeveer 5 miljard euro wordt gefraudeerd. Als het aan de PVV ligt, maken de zorgverzekeraars meer werk van het opsporen van fraude en worden zorgaanbieders die in de fout gaan harder aangepakt. "Een voor fraude met het persoonsgebonden budget (pgb) veroordeelde psychiater mag als de straf is voldaan gewoon weer aan de slag. Wij willen dat er een openbare lijst komt van de frauderende zorgaanbieders, die bovendien uit het artsenregister zouden moeten worden geschrapt."

Om de stijgende kosten in de zorg te beteugelen, moeten patiënten veel meer informatie krijgen zodat ze weten wat een behandeling kost, vindt Klever. "Wratten laten aanstippen bij de polikliniek is echt beduidend duurder dan het bij de huisarts laten doen. En dat geldt ook voor het laten plaatsen van een spiraaltje: 65 euro bij de huisarts, 875 euro bij de gynaecoloog. Maar veel mensen weten het niet." (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

alberts

10 april 2013

De PVV doet net of elke melding gelijk staat aan een fraudegeval. Vaak weten patienten ook gewoon niet hoe het bekostigingssysteem werkt. Voorbeeld tweedelijns ggz: intake 60 minuten, rapportage 30 minuten, brief huisarts 5 minuten, adviesgesprek patient 15 minuten. Dat is DBC 100-200 minuten. En ja, dan is de rekening volgens de spelregels dbc rond de 250 euro. Patienten klagen dan: 250 euro voor één gesprek! Daarvoor moeten ze niet bij de GGZ zijn maar bij de NZA en DBC onderhoud.

Top