ACTUEEL

Inspecteur: 'Veel mis in ziekenhuizen op Curaçao'

De drie ziekenhuizen op Curaçao zouden eigenlijk per direct moeten sluiten. "Volgens Nederlandse normen is geen enkele operatiekamer op orde", zegt Jan Huurman woensdag in Trouw. De Nijmegenaar is tijdelijk inspecteur voor de volksgezondheid op Curaçao. Hij werd daar in september vorig jaar aangesteld.

Kort na zijn aantreden stelde hij de drie ziekenhuizen onder verscherpt toezicht. In het Sint Elisabeth Hospitaal liep het personeel buiten de operatiekamer (OK) in OK-kleding. En dat is tegen de regels. In geen enkele operatiekamer was de luchtverversing in orde.

Contract

Huurman zegt ook fraude op het spoor te zijn gekomen. Het ging om artsen die contant geld van patiënten aannamen voor verrichtingen die de verzekering niet vergoedt. Vervolgens declareerden de artsen andere verrichtingen bij de verzekeraar. ,,Ik heb het zwart op wit en heb er al met het Openbaar Ministerie contact over gehad'', zegt Huurman in de krant.

Volgende maand keert Huurman terug naar Nederland. Huurman zijn contract als tijdelijk inspecteur gezondheidszorg op Curaçao wordt niet verlengd. Hij moest dit volgens vablad Medisch Contact van journalisen vernemen. 'Wat mij nu zo boos maakt, is dat de zorg op het eiland begin mei weer terugvalt naar waar ze eind augustus was.'

Durf

Hij vindt dat een volgende inspecteur ook iemand van buiten Curaçao moet zijn. Iedereen kent elkaar op het eiland. "Het is heel lastig om onder lokale medici een inspecteur te vinden die behalve de ervaring ook de durf heeft om misstanden aan te pakken", aldus de Nederlandse arts. (ANP/Skipr)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

11 april 2013

Meneer Huurman; had u echt, serieus iets anders verwacht? We hebben het over de Antillen. Wat we helaas aan de koloniale tijd overgehouden hebben. Wat we in de jaren 50 al hadden moet loslaten, zoek het zelf maar uit!
Op dit eiland moet de zorg niet gemeten worden naar de maatstaf van Nederland. Dan weet je zeker dat de norm niet gehaald wordt...
Zolang de meeste Antillianen daar (en hier ook) het allemaal geen probleem vinden, moet NL zich er niet mee bemoeien.

Top