ACTUEEL

Slimme tool maakt innovatie ‘praktijk proof’

Tijdens TEDx Nijmegen is de Healthcare Innovation Portal (HIP) gelanceerd. Deze combinatie van slimme software en een ondersteunende HIP-consultant helpt innovators om hun zorgvernieuwingen ‘praktijk proof’ te maken.

HIP is een initiatief van CbusineZ, Radboud REshape & Innovation Center, Healthcare Innovations, Oost NV en Implementation IQ.

Implementatie

Directeur Mark Bloemendaal: “HIP zorgt ervoor dat een zorgvernieuwing optimaal aansluit op de wensen en eisen van álle betrokkenen die ‘geraakt’ worden door de zorgvernieuwing en de invoering daarvan. De innovator heeft dit van te voren vaak niet allemaal in beeld. Dat is een belangrijke reden waarom zoveel op zich technisch goede zorgvernieuwingen falen bij de implementatie. HIP zorgt ervoor dat de zorgvernieuwing aan implementatiekracht wint. Al met al geeft HIP meer kans op breed en duurzaam succes in de praktijk. De innovator kan dit aan de hand van HIP ook aantonen. Daardoor wordt de zorgvernieuwing aantrekkelijker voor zorginstellingen, zorgverzekeraars en investeerders.”

Betrokkenen

De kern van HIP is een geavanceerde kennisbank die de innovator tijdens de HIP Analyse zelf rondom zijn zorgvernieuwing inkleurt. Met behulp van de in HIP opgeslagen kennis checkt hij tijdens de ontwikkeling wie de betrokkenen zijn, wat hun relatie tot de zorgvernieuwing is, wat wensen en eisen zij hebben, hoe de zorgvernieuwing hieraan voldoet, en hoe zij straks moeten veranderen om ermee te kunnen werken. Op grond van de antwoorden op deze vragen schrijft de innovator een implementatieprofiel van zijn zorgvernieuwing in termen van gebruik in de praktijk. Daarmee beantwoordt hij volgens Bloemendaal de belangrijkste vraag voor elke zorgvernieuwing: wat is de kans dat de betrokkenen in de zorgsector de zorgvernieuwing gaan omarmen. Hierbij geldt: hoe groter de kans op omarming, des te groter is de ‘implementatiekracht’ van de zorgvernieuwing.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top