ACTUEEL

‘Bruggenbouwer’ Van der Gaag krijgt ggz-ereprijs

‘Bruggenbouwer’ Van der Gaag krijgt ggz-ereprijs

Rutger Jan van der Gaag, oud-voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), krijgt woensdag de Ereprijs van het Fonds Psychische Gezondheid uitgereikt. Pauline Meurs, voorzitter van Fonds Psychische Gezondheid, reikt de prijs uit tijdens het congres van de NVvP in Maastricht.

Van der Gaag krijgt de prijs omdat hij een brug heeft gebouwd tussen de geestelijke gezondheidszorg (ggz) en de samenleving, meldt de organisatie. Rutger Jan van der Gaag was van 2008 tot 2012 voorzitter van de NVvP. In die rol, maar ook in andere hoedanigheden, heeft hij zich sterk gemaakt voor openheid in de ggz en psychiatrie, laat het Fonds Psychische Gezondheid weten in een persverklaring. De organisatie prijst Van der Gaag onder meer omdat hij de media actief opzocht en onvermoeibaar uitleg gaf over wat psychiatrie is. “Maar bovenal sloeg hij steeds weer die brug tussen psychiatrie en de samenleving. Want, iedereen krijgt in zijn leven, zelf of in zijn directe omgeving, te maken met psychische problemen.”

Positieve beeldvorming

Pauline Meurs: “Zijn rol als belangenbehartiger voor patiënten en familieleden was uitstekend. Hij eiste een plaats op voor de patiëntenorganisaties in de ggz, die vertegenwoordigd zijn in het Landelijk Platform GGz. En met succes: samen streden de partijen tegen de invoering van de eigen bijdrage in de ggz. En er kwam geld vrij voor positieve beeldvorming”, aldus Pauline Meurs.

Ereprijs

De Ereprijs gaat jaarlijks naar een persoon of organisatie die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan verbetering van de psychische gezondheid. De prijs bestaat uit een erepenning, een oorkonde en een bedrag van 5.000 euro. Het Fonds Psychische Gezondheid reikt de prijs dit jaar voor de 18e keer uit. In 2010 ging de prijs naar Jules Thielens (psychiater) en in 2008 naar Arga Paternotte (Oudervereniging Balans).

Fonds Psychische Gezondheid is een goed doel dat streeft naar een samenleving waarin mensen niet alleen lichamelijk, maar ook psychisch gezond zijn.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

zwanikken

11 april 2013

Van harte gefeliciteerd, een terechte beloning!

zwanikken-leenders

11 april 2013


Een waardige prijs voor hij die opkomt voor een beter leven in de GGZ

Geen eigen bijdrage maar een geweldige bijdrage in en voor de GGZ

Anoniem

12 april 2013

Zeker in deze tijd waarin de GGZ het sluitstuk van of zelfs uit de zorgbegroting dreigt gestoten te worden, heeft de GGZ (meer!) goede en echt betrokken belangenbehartigers nodig zoals dhr Van der Gaag. Hiervoor mijn dank en hulde dat in elk geval hij er is voor ons.

Top