ACTUEEL

NPCF: 'Zorgverzekeraar moet winst teruggeven'

NPCF: 'Zorgverzekeraar moet winst teruggeven'

Mensen moeten het “flink gaan merken in lagere premies” dat de Nederlandse zorgverzekeraars vorig jaar 1,4 miljard euro winst hebben gemaakt. Dat zei een woordvoerster van patiëntenvereniging NPCF donderdag. “Het is een hoop geld en dat moet terug naar de premiebetaler.”

De NPCF vindt het goed dat zorgverzekeraars scherp inkopen, maar wil wel meer inzicht in de inkoopcriteria. “Waarom wordt iets wel of niet ingekocht? Dat moet transparanter worden.”

"Premieverlaging voor 2014 ligt inderdaad in de lijn der verwachting", laat brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland desgevraagd weten. "Maar de zorgverzekeraars gaan daar uiteindelijk zelf over." Een deel van de winst moet volgens Zorgverzekeraars Nederland op de bank blijven staan als buffer, maar een deel kan dus via de premie terug naar de verzekerden. Hoeveel dat eventueel wordt, is nog niet te zeggen.

Lagere kosten

De Nederlandse Bank (DNB) gaf woensdag drie redenen voor het positieve resultaat. Allereerst verhoogden de verzekeraars in de nominale premie om daarmee te kunnen voldoen aan de  verhoging van de vereiste solvabiliteit van 9 naar 11 procent van de schade. Daarnaast zijn de uitgaven van met name de extramurale farmaceutische zorg lager uitgevallen dan geraamd. Ook is er sprake van een gematigde groei van de kosten van medisch-specialistische zorg. Tot slot zijn ook de opbrengsten van beleggingen meegevallen.

In 2011 maakten de verzekeraars 500 miljoen euro winst, 100 miljoen daarvan ging terug naar de verzekerden in de vorm van een lagere premie.
(ANP / Skipr)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

De woedende patient kort door de bocht

12 april 2013

Zorgverzekeraars hoeven helemaal niet de 'winst' terug te geven. Specialisten verdienen al decennia schandalige salarissen van 4 tot 8 keer Balkenende. Net zoals de SNS bank dienen specialisten genationaliseerd te worden, in staats loondienst. Zorgverzekeraars hebben de 'winst' eerlijk gevonden uit de fraude praktijken van specialisten en mogen dat geld dus houden naar goed Hollands gebruik dat geld wat je vindt jouw eigendom is. Wel even aangeven bij de politie. lees overheid.

Specialisten die moeten met terugwerkende kracht vanaf 2000 hun woekerwinsten terug storten en aan de belasting geven zodat de eigen bijdrage kan worden teruggedraaid.

Specialisten zijn de sterkste schouders en moeten de zwaarste lasten dragen. Ze hebben de gemeenschap vaak miljoenen gekost en wat krijgen wij als dank? Onbetaalbare rekeningen en dan ook nog frauderen dat het een aard heeft.
Walgelijk.

En als er eindelijk een vrouw met ballen is, namelijk Mw.Erbudak, die het opneemt voor de patiënt, ook al heeft die Mw. mogelijk een dubieus verleden, dan wordt ze door specialisten in de rug gestoken. Er is geen hoop meer voor dit land waarin uiteindelijk alleen maar het stomme geld regeert. Met al jullie mooie praatjes stelletje rot specialisten die de boel dagelijks oplicht en mensen in het ongeluk stort, namelijk nabestaanden van jullie onnodige doden.

De zweep van de overheid over jullie, de zweep van de volkswoede via de social media. Een land besodemieteren decennia lang en dan ook nog de 'winst' terug eisen van een groep integere zorgverzekeraars die eindelijk de bezem haalt door het gegraai van de bende van Schippers?
Waar zitten jullie hersens NPCF?

Schulte

12 april 2013

De NPCF moet het geld niet terugvragen maar moet vragen om meer concurrentie tussen zorgverzekeraars, en dan vooral ook op kwaliteit en toegankelijkheid.

Winsten kun je redelijk gemakkelijk wegpoetsen en dat is nu precies wat er de komende jaren zal gebeuren. Daar wordt de zorg niet beter van.

Top