ACTUEEL

Kentalis wint innovatieprijs met digitaal schriftje

Medewerkers van Koninklijke Kentalis hebben met hun ‘digitale heen-en-weer schriftje’ de Innovatieprijs 2013 van brancheorganisatie Siméa gewonnen. Deze heeft de prijs ingesteld om vernieuwende praktijkinitiatieven onder de aandacht te brengen van medewerkers in onderwijs en zorg.

De Kentalis-medewerkers zijn persoonlijk begeleiders van dagbehandeling Kameleon in Sint-Michielsgestel en De Kubus in Breda. Zij constateerden dat het soms lastig is om ouders bij de dagbehandelingsgroepen te betrekken en om ervoor te zorgen dat het geleerde ook in de thuissituatie wordt meegenomen.

In de pilot ‘digitaal heen-en-weer schriftje’ werkten twee naschoolse dagbehandelingsgroepen een half jaar lang met een digitaal schriftje in plaats van de papieren variant. In het digitale schriftje konden medewerkers, ouders en leerkrachten in een beveiligde digitale omgeving belangrijke zaken over het kind delen. Maar ook een logopedist, ergotherapeut of andere betrokkenen konden toegang krijgen tot het schriftje.

E-zorg

In het digitale schrift staat bijvoorbeeld hoe een kind die dag heeft gewerkt aan een doel, hoe het ging in de klas en hoe het weekend thuis verliep. Ook kunnen er foto’s worden gedeeld. Met het beeldmateriaal kunnen ouders en hun kind de dag bespreken. Het beeldmateriaal dient dan als communicatiemiddel. Ieder kind heeft in het digitale schriftje een algemene (groeps)omgeving en een individueel gedeelte.

De proef is onderdeel van het project ‘Zorg op afstand’ van Koninklijke Kentalis. In dit project wordt met e-zorg geëxperimenteerd op de werkvloer.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Joke van der Leij

18 april 2013

Dat lijkt erg op Schriftje.nl een innovatie van Bartimeus FabLab die al in de praktijk functioneert. Met Schriftje.nl kunnen ouders, leraren, begeleiders en/of verzorger van clienten met een visuele beperking op een makkelijke en snelle manier informatie uitwisselen over kind of cliënt. Ook de cliënt kan schriftje gebruiken voor communicatie met bijvoorbeeld het thuisfront of de school. Kijk op: http://www.bartimeus.nl/kennisbank/ictbegeleiders.

Top