ACTUEEL

‘Premie ziektekosten kan 15 euro omlaag’

‘Premie ziektekosten kan 15 euro omlaag’

Door de forse winst die zorgkostenverzekeraars boeken, kan de premie voor ziektekosten voor elke premiebetaler omlaag met maandelijks 15 euro. Dit stelt de belangenvereniging voor medici en paramedici VvAA donderdag in de Volkskrant.

De winst van de negen Nederlandse ziektekostenverzekeraars in 2012 komt op zeker 1,4 miljard euro, blijkt uit een prognose van De Nederlandsche Bank. Het leeuwendeel van het positieve resultaat (1,3 miljard euro) is toe te schrijven aan de basisverzekering. Daarnaast behaalden de verzekeraars nog 100 miljoen euro winst op de aanvullende verzekering. Over 2011 haalden de zorgverzekeraars een resultaat van 600 miljoen euro.

Premies verlagen

In de Tweede Kamer zijn vrijwel alle partijen voorstander van een premieverlaging. Minister Schippers van VWS zegt zo'n premiedaling wel te verwachten, maar ze wil de verzekeraars niet daartoe verplichten, aldus de Volkskrant. Begin april pleitte Schippers in het consumentenprogramma Kassa ervoor dat zorgverzekeraars eventuele winsten zouden moeten laten terugvloeien naar verzekerden door de premies te verlagen.

Winst zorgverzekeraars

VvAA publiceerde vorige week een rapport over de financiële positie van zorgverzekeraars. Daaruit blijkt dat de winst van de sector in 2011 zo’n 669 miljoen euro was. De nettowinst per verzekerde bedroeg 56 euro. Dat was toen aanleiding om de premies te verlagen of gelijk te houden.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Mitrasing, huisarts

19 april 2013

Verlaging van de zorgpremie met 15 euro stelt Niks voor op de totale kosten (> 5000 Euro/burger) die gepaard gaan met dit zorgstelsel. En dan hebben we nog niet eens de 2,9% inflatie toegepast.
De goedkope pr verhaaltjes zien we met vertrouwen tegemoet.

Verbeeten

20 april 2013

Heer Mitrasing, uw reactie slaat de spijker op de kop. Op de jaarlijkse 5.000 zorgeuro's per burger gaat een premieaanpassing van 150 euro erbij of eraf niet veel zoden aan de dijk zetten. Ten onrechte focussen we ons op de paar procent marge van verzekeraars. Deze 'budgetbewakers' zijn immers nadrukkelijk medeverantwoordelijk voor het huidige kostenniveau van 5k pp.

Focus zou moeten liggen op de plek waar de kosten ontstaan, door het verzekerde pakket en ouderenvoorzieningen te beperken, en door kritisch te kijken welke zorg echt nodig is.

De ethische en solidariteitsdiscussie blijven we consequent naar voren schuiven omdat we niet los kunnen komen van ons groeidenken. Zachte heelmeesters...

Top