ACTUEEL

Kinderen vaker behandeld voor brandwonden

Minder kinderen lopen brandwonden op. Maar als het gebeurt, worden ze wel vaker doorgestuurd naar een brandwondencentrum. Dat blijkt uit een proefschrift van Jos Vloemans die daarbij statistieken gebruikte van stichting Consument en Veiligheid en databank StatLine. Dat meldde zijn promotor Esther Middelkoop maandag.

In totaal kregen in 2011 meer dan 200 kinderen onder de 4 jaar en meer dan 100 kinderen boven de 5 jaar een behandeling in een brandwondencentrum. Dit is een verdubbeling van het gemiddelde van eerdere jaren.

Littekens

"Soms wordt er gedaan alsof brandwonden geen probleem meer zijn, maar ze kunnen voor veel pijn en littekens zorgen", zei de hoogleraar. Ze denkt dat ziekenhuizen landelijke richtlijnen beter zijn gaan volgen, of na de ramp in Volendam patiënten eerder naar brandwondencentra verwijzen. Middelkoop is hier blij mee. "In een brandwondencentrum gebruiken artsen meer geavanceerde methoden dan in een ziekenhuis. De kans dat kinderen na zo'n behandeling voor hun leven getekend zijn, is dan ook een stuk kleiner."

Kinderen onder de 4 jaar lopen volgens haar nog altijd de meeste brandwonden op als er hete koffie of thee op ze valt. In 2011 kwamen zo´n 1300 jonge kinderen bij de spoedeisende hulp binnen met brandwonden, 500 kinderen werden daarna in het ziekenhuis opgenomen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top