ACTUEEL

OM vervolgt maagchirurg in één zaak

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat voormalig maagchirurg Nick R. van het Scheper Ziekenhuis in Emmen in één zaak vervolgen. Het gaat om de verdenking van zwaar lichamelijk letsel door schuld wegens het achterlaten van een wondgaasje tijdens een operatie. Dat meldde het OM dinsdag.

Er zijn 17 aangiftes tegen de chirurg gedaan; in zes gevallen gaat het om nabestaanden van patiënten die na een maagverkleiningsoperatie zijn overleden en elf mensen die zeggen dat ze ernstig letsel hebben overgehouden. De operaties werden uitgevoerd tussen 2006 en 2009.

Geen strafvervolging

Op één zaak na ziet het OM af van strafvervolging omdat niet vast is komen te staan dat de chirurg verwijtbaar heeft gehandeld. In een aantal andere zaken is geen of onvoldoende verband aangetoond tussen de operatie en het overlijden van patiënten of letsel. De rechtszaak tegen R. dient op 18 juni voor de rechtbank in Assen.

Toelichting nabestaanden

Dinsdagmorgen krijgen de nabestaanden en ex-patiënten die aangifte tegen R. hebben gedaan op een speciale bijeenkomst een toelichting van het OM en de politie. Het strafrechtelijk onderzoek naar het handelen van de maagchirurg heeft ruim 3 jaar geduurd. Volgens het OM gaat het om ,,een complexe medische zaak''. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Jansen

23 april 2013

Trieste zaak. In de media is deze man al veroordeeld nog voordat er een zaak van het OM is geweest. Zover ik weet is er ook geen tuchtzaak geweest. Zeer zorgelijke ontwikkeling: media veroordeeld artsen nog voordat er goed onderzoek is gedaan. Gevolg: artsen zijn onherstelbaar beschadigd zelfs als er geen reden is voor vervolging. Het achterlaten van een gaasje bij zo'n complexe operatie is niet goed te praten, maar om deze chirurg dan vervolgens voor "dood door schuld" te vervolgen is volstrekt belachelijk.
De media ziet de oplagen van hun kranten sterk terug lopen, met dit soort sappige verhalen scoort men weer, dat de waarheid ver te zoek is, is volgens journalisten niet relevant.

Top