ACTUEEL

Kamer wil opheldering over zorgakkoord

De Tweede Kamer wil voor woensdagmiddag per brief opheldering over de onderhandelingen tussen kabinet en sociale partners over de zorgsector. SP-Kamerlid Renske Leijten drong daar dinsdag op aan en kreeg steun van andere fracties. Mogelijk houdt de Kamer deze week nog een debat over het onderwerp.

De gesprekken over een zorgakkoord verlopen moeizaam. Ze gaan vooral over het dreigende banenverlies in de thuiszorg. De vakbond Abvakabo FNV heeft aangeboden loonruimte te gebruiken om banenverlies te voorkomen, maar het kabinet is daar nog niet op ingegaan. Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid heeft een eigen voorstel neergelegd.

Zorgonderhandelingen

Oppositiefracties zeggen dat zij door de coalitie van VVD en PvdA zijn benaderd om straks mee te praten over de uitkomst van de zorgonderhandelingen. Steun is nodig omdat het kabinet in de Senaat geen meerderheid heeft.

In het sociaal akkoord is onder meer afgesproken dat een aantal bezuinigingen die het kabinet voor volgend jaar had aangekondigd, in de ijskast wordt gezet tot augustus. Eén van die bezuinigingen was een nullijn voor medewerkers in de zorg.

Motie

Een flink deel van de oppositie wil nu al praten over die extra bezuinigingen, omdat ze denkt dat ze toch onvermijdelijk zijn. Een motie daarover werd vorige week door premier Mark Rutte ontraden, tot woede van onder meer D66 en CDA. Dinsdag zou de Kamer over deze motie stemmen, maar dat is uitgesteld tot donderdag. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

24 april 2013

Skipr heeft deze reactie verwijderd.
Skipr stelt als voorwaarde aan reacties op deze website: u reageert op de inhoud van het betreffende bericht of blog.
Niet op andere onderwerpen of publicaties van derden. Aanvallen op personen, diskwalificaties en kwetsende reacties verwijderen we zonder overleg.
Hinderlijk achtervolgen van personen staan wij niet toe. Voor wie volhardt in het plaatsen van beschuldigingen, sluit Skipr de toegang tot de reactiemogelijkheid af.Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 24-04-2013 11:36.

Anoniem

24 april 2013

Vakbond geef niet toe aan dit fascistische VVD PvdA kabinet. Iedereen weet dat banenverlies een oorzaak vindt in de frauduleuze banksystemen met hun hypotheekfraude. Als de honderduizenden in de thuis zorg daar de prijs voor moeten gaan betalen mag u zelf verzinnen wie de volgenden worden van de Nederlandse beroepsbevolking.

Laat dit kabinet maar vallen over dit item, het leven en werk van honderduizenden staat onnodig op het spel.
Wij zijn er niet om Zuid Europese maffia toestanden te financieren maar politiek hoort het op te nemen voor de eigen bevolking die alras verarmt. En denk maar niet dat het uw deur wel voorbij zal gaan politici!

Leve de vakbonden en weg met dit domme werkgevers kabinet.Werkgevers die in de VS nu eindelijk schuld bekennen dat ze werk voor de Amerikanen ten onrechte in China hadden uitbesteed en steeds meer bedrijven terughalen naar het eigen continent. Laat dat een les zijn.
Weg met de weg-met-ons-Nederland politiek van dit afbraak kabinet dat onoplosbaremaatschappelijke moeilijkheden genereert?

Top