ACTUEEL

OM: onderzoek maagchirurg 'onbevredigend'

De uitkomst van het strafrechtelijk onderzoek naar de voormalige maagchirurg Nick R. van het Scheper Ziekenhuis in Emmen is "buitengewoon onbevredigend en verschrikkelijk zuur voor de slachtoffers". Dat zei het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag.

Van de 17 aangiftes tegen de chirurg, zes keer dood door schuld en 11 keer het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel, leidt slechts één zaak tot strafvervolging. In dat geval gaat het om een wondgaasje dat na een maagverkleiningsoperatie was achtergebleven, hoewel Nick R. daar door zijn collega's al tijdens de operatie op was gewezen. De betrokken patiënt werd als gevolg ervan ernstig ziek. Pas na 3 maanden is het gaasje alsnog operatief verwijderd. In de andere 16 zaken is er volgens het OM onvoldoende bewijs om tot vervolging over te gaan.

Misstanden

Het strafrechtelijk onderzoek begon in januari 2010, nadat uit een onderzoek bleek dat er van alles mis was op de bariatrische afdeling van het Scheper Ziekenhuis. R. was toen al ontslagen. Er ligt na drie jaar onderzoek een dossier van 6500 pagina's.

Grove nalatigheid

Deskundigen zijn tot de conclusie gekomen dat er los van het wondgaasje verder geen sprake is geweest van "grove nalatigheid''. Dat mensen een operatie niet hebben overleefd of letsel hebben overgehouden, is niet duidelijk te wijten aan onzorgvuldig handelen van Nick R. Maagverkleiningsoperaties zijn nu eenmaal complex en niet zonder risico, aldus het OM.

Scheper Ziekenhuis

Het OM heeft ook bekeken of het Scheper Ziekenhuis vervolgd kan worden. Er valt het ziekenhuis genoeg te verwijten, aldus Van Rest, maar het is strafrechtelijk niet verantwoordelijk. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

DGo

23 april 2013

Wat vind je ervan Guy? Had het kunnen worden voorkomen?

Top