ACTUEEL

GS1 wordt nieuwe standaard voor de zorg

Meer dan dertig grote producenten voor de zorgsector hebben zich gecommiteerd aan het gebruik van de GS1-standaard. GS1 is een uniforme barcode, die het voor iedereen in de keten mogelijk maakt de herkomst van producten te herleiden. Dat meldt GS1 Nederland in een persbericht.

Uit een rapport van Mc Kinsey bleek dat het gebruik van zon uniforme barcode de kwaliteit en veiligheid van de zorg vergroot en bovendien leidt tot een substantiële verlaging van de kosten. Wereldwijd zou het systeem tot 43.000 levens kunnen redden en 1,4 mensen een handicap kunnen besparen.

Universele taal

GS1 is ontstaan in de food- en retailsector om de logistiek te verbeteren in de keten. De gedachte erachter is dat alle partijen in de keten in de zelfde taal communiceren. Die taal is in barcodes vastgelegd. Nu hebben alle producten vaak al een streepjescode, maar is die niet altijd af te lezen. Bijvoorbeeld omdat de code bedacht is voor een andere sector of een ander land.

Verbetering veiligheid

Eerder stelde GS1 Nederland al dat door standaardisering in de keten de patiëntveiligheid met 50 procent verbeterd zou kunnen worden, bijvoorbeeld het gebruik van barcodescanning bij het toedienen van geneesmiddelen. Het invoeren van barcodes in de zorgketen zou tvolgens GS1 Nederland otale kosten in het logistieke proces met maar liefst 7 procent omlaag brengen.

Convenant

Tijdens een bijeenkomst vorig jaar spraken Nederlandse partijen zich er daarom al voor uit om met GS1 te gaan werken. Nu hebben ook de grote producenten daartoe een akkoord ondertekend. Het gaat om ondermeer Abbott, Bayer, B.Braun, Boehringer Ingelheim, Cardinal Health, Johnson & Johnson, Mölnlycke, Pfizer, en Sanofi Pasteur.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top