ACTUEEL

Schippers: niet opnieuw praten over nullijn

De nullijn in de zorg is definitief van tafel. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft dat woensdag aan de Tweede Kamer laten weten.

Schippers stuurde de Kamer een brief over het zorgakkoord dat kabinet en zorgsector woensdagochtend hebben gesloten. Het kabinet had eerder aangekondigd dat de salarissen van medewerkers in de zorg vanaf volgend jaar bevroren zouden worden. In het sociaal akkoord dat het kabinet eerder sloot met werkgevers en vakbonden werd dit voornemen voorlopig in de ijskast gezet, en nu gaat het helemaal niet meer door. Eerder al liet Rolf de Wilde van NU’91 weten dat de nullijn van tafel was.

1 miljard

Het zorgakkoord kan worden betaald doordat de werknemers in de zorg afzien van financiële extraatjes, bijvoorbeeld voor bevorderingen. Volgens het regeerakkoord zou dat pas vanaf 2016 gebeuren, maar dat wordt nu 2014. De maatregel levert ruim 1 miljard euro op. Dat geld wordt gebruikt om een aantal eerder aangekondigde bezuinigingen te verzachten.

Persconferentie

Tijdens een persconferentie zei Schippers: "We komen niet over een paar maanden nog eens langs voor de nullijn." De minister zei trots te zijn op de gemaakte afspraken. "Ik kan me niet heugen dat zo veel partijen uit de zorg zo'n breed akkoord hebben gesloten met het kabinet over een pakket maatregelen dat best ver gaat."

Regeerakkoord

Schippers ziet ernaar uit om de afspraken verder uit te werken. "Dit gaat ook ergens over. De kern is dat de plannen in het regeerakkoord doorgaan, maar er zijn aspecten bij gekomen die betrekking hebben op de patiënten de werknemers." (ANP)

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top