ACTUEEL

'Liever minder eigen risico dan premieverlaging'

Winst van zorgverzekeraars moet gebruikt worden om het eigen risico te verlagen. Dat zegt bijna de helft van de ruim vijfhonderd ondervraagden in een quick scan van seniorenbond ANBO. Nog eens 37 procent wil dat deze winst ingezet wordt voor het in stand houden van het basispakket.

De zorgverzekeraars maken over 2012 naar verwachting tussen de 1,4 en de 2 miljard euro winst. Dit zou betekenen dat de premie op de basisverzekering tot 15 euro per maand omlaag kan, zo stelden eerst minister Schippers van Volksgezondheid en later de VvAA, de belangenvereniging van medici en paramedici eerder.

Afkalving

ANBO keert zich tegen de plannen voor premieverlaging. Aangezien het kabinet 1,2 miljard euro op het basispakket wil bezuinigen betekent een premieverlaging volgens ANBO een afkalving van solidariteit in de zorgverzekering, omdat mensen met een hoog zorgverbruik dan meer moeten bijbetalen.

Stabilisering

Volgens ANBO bewijst de enquête dat ook de meerderheid van verzekerden voorstander is van stabilisering van de premieontwikkeling in plaats van teruggave. “In plaats van mensen 180 euro per jaar korting te geven, kan de winst van de zorgverzekeraars ook geïnvesteerd worden in het op peil houden van de basisverzekering”, zegt ANBO-directeur Liane den Haan. “Mensen met een hoog zorgverbruik, zoals chronisch zieke mensen en ouderen, hebben helemaal niets aan die 15 euro per maand als ze én jaarlijks 350 euro eigen risico betalen én hun medicatie aan de balie bij de apotheek moeten afrekenen.”

Zorgtoeslag

Bovendien voorziet Den Haan dat alleen mensen zonder zorgtoeslag profiteren van de premiekorting. “Een lagere basispremie betekent immers ook minder zorgtoeslag, waardoor de netto daling van de premie voor ontvangers van zorgtoeslag veel lager is”, aldus de ANBO-directeur.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Joze

26 april 2013

Wij hebben ook liever minder eigen risico bijdrage dan maandelijks minder premie. Om voor een echtpaar €750,- op te moeten hoesten dat is zeer veel.

Top