ACTUEEL

Nieuwe beroerte beter te voorspellen

Wie ooit een hartinfarct of een beroerte heeft gehad, weet straks beter hoe groot de kans op herhaling is. Dat melden artsen van het UMC Utrecht.

De Utrechtse artsen hebben een formule ontwikkeld die kijkt naar 14 gegevens, zoals leeftijd, geslacht, medische voorgeschiedenis, rookgedrag en bloeddruk. Daarmee is uit te rekenen hoe groot het risico van nieuwe gezondheidsklachten in de 10 jaar erna is.

Onderscheid

“Tot nu toe rekenden we alle patiënten met een vaatziekte tot eenzelfde hoogrisicogroep, ook al wisten we uit de praktijk dat er een enorme variatie in risico bestaat. Sommige patiënten hebben namelijk een heel erg hoog risico, terwijl veel andere patiënten een laag of normaal risico hebben om een nieuwe vaatziekte te krijgen. Alleen konden we daar tot voor kort geen onderscheid in maken”, legt professor Frank Visseren uit op de website van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Methode

Het Utrechtse onderzoek staat in het Britse wetenschapsblad Heart. De medici bestudeerden de gegevens van 5788 mensen die tussen januari 1996 en februari 2010 naar het UMC gingen met hart- en vaatziekten. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top