ACTUEEL

Sirene van ambulance op autoradio in Noorden

De regionale omroepen RTV Drenthe, RTV Noord en Omrop Fryslân gaan vanaf maandag werken met Flister, het systeem dat bestuurders via de autoradio waarschuwt voor een naderende ambulance.

De drie omroepen geven het noordelijke ambulancevervoer een jaar toestemming om het radiosignaal kort te onderbreken, zo meldden zij vrijdag.

Verlies adverteerders

Automobilisten horen dan, zodra een ziekenwagen in de buurt komt, via de radio het geluid van de sirene. De noordelijke zenders zijn de eerste die met het systeem gaan werken. Andere omroepen, met name de commerciële, zijn tot dusverre huiverig voor Flister. Ze vrezen luisteraars en adverteerders kwijt te raken als radioprogramma's worden onderbroken.

Doorstroming ambulances

Doel is om de doorstroming van ambulances te verbeteren en gevaarlijke situaties op de weg te voorkomen. Automobilisten schrikken vaak als opeens een ziekenwagen achter ze opduikt, aldus een woordvoerder van RTV Drenthe. Met Flister wordt het radiosignaal langzaam 'weggedrukt' als een ambulance met sirene nadert. Bestuurders kunnen zich dan tijdig aanpassen.

Duur van de proef

"Het is een goed systeem. Maar alle omroepen wachtten al jaren op elkaar. Wij hebben nu gezamenlijk besloten om het gewoon te doen", aldus de woordvoerder. Het gaat om een proef van een jaar. Daarna wordt bekeken of het systeem leidt tot hinder voor en klachten van radioluisteraars en adverteerders. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top