ACTUEEL

Longfonds: haal shisha-pen uit handel

Het Longfonds wil dat de shisha-pen uit de handel gehaald wordt tot er meer duidelijkheid is over de schadelijkheid voor de gezondheid. Met name over jonge gebruikers maakt het fonds zich zorgen.

Het Longfonds reageert daarmee op een oproep van het Trimbos-instituut. Dat adviseerde vrijdag om de Shisha-pen niet meer te gebruiken zolang niet duidelijk is of de kleine waterpijp schade voor de gezondheid kan veroorzaken. De Shisha-pen is een kleine waterpijp in de vorm van een pen.

Oefensigaret

“We horen links en rechts dat deze oefensigaret oprukt onder kinderen”, aldus een woordvoerder van het Longfonds. Ook het Trimbos-instituut heeft signalen gehoord dat de pen populair is onder schoolgaande kinderen en jongeren. Stivoro merkte die nieuwe trend afgelopen maart al op.

Schadelijke stoffen

Bij gebruik van de shisha-pen komt onder meer propyleenglycol vrij, een stof die ook in sigaretten zit. Als die stof verbrand wordt, kunnen daarbij mogelijk kankerverwekkende stoffen ontstaan. Of dat ook zo is bij de shisha-pen, is nog onduidelijk. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is bezig met een onderzoek naar de mogelijke risico's bij het gebruik van de pen.

Gewenning

Het Trimbos-instituut vindt, naast de mogelijke gezondheidsrisico's, het gebruik van de pen ook kwalijk omdat die het roken van een sigaret nabootst. Dampen (met onder meer de smaken cola, aardbei, kersen en perzik) worden ingeademd en daarbij gloeit het topje rood op. Op deze manier wennen jongeren aan de handeling van het roken en aan het inhaleren van stoffen via de mond. Volgens het instituut wordt de stap naar het roken van sigaretten hier mogelijk door verkleind.

Geen minimumleeftijd

Er staat geen officiële minimumleeftijd op het gebruik van de pen. De Nederlandse importeur adviseert om hem niet te verkopen aan mensen jonger dan 16 jaar, maar daar wordt niet op gecontroleerd.

Site offline

De website shishapen.nl was vrijdagmorgen nog te bezoeken, maar is inmiddels offline. (ANP/ Skipr)

5 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

3 mei 2013

Mijn zoon is 11 en kreeg de shisha pen gewoon mee na huis!!! Niet normaal en dit in de read shop in kerkdriel!!!!

Anoniem

5 mei 2013

De website van de shisa pen is gewoon nog te bezoeken...

Anoniem

7 mei 2013

Ik vind het schandalig dat dit soort praktijken hier in Nederland gewoon kunnen! Waarom zijn bepaalde zaken wel verboden in buurtlanden, maar hier niet? Wel maar klagen over het een of het ander, maar er iets aan doen, ho maar! En wat is de grote oorzaak achter dit alles? Juist, geld. Zolang er veel geld mee te verdienen is, zal dit altijd blijven gebeuren... Helaas...

Anoniem

7 mei 2013

Beste Anoniem #1,

Wat moet jij zoon van 11 met 15 euro om uberhaubt naar een sigarettenzaak te gaan. Dit is niet de schuld van een fabrikant, maar van de winkeliers EN DE OUDERS!

Wie laat een kind van 11 alleen over straat om zo'n ding te kopen.

En heel leuk allemaal maar het is geen schadelijk product. Propyleen glycol is niet schadelijk, lees:

LD50 waarde, LETHAL DOSE OP 50% van de geteste ratten is: 20.000 mg/kg [Rat] Dat betekend dat een mens van 60KG in gewicht, 1200KG moet inhaleren/opeten voordat het pas schadelijk wordt, probeer dat maar eens, dat lukt niet eens.

Bron: http://www.sciencelab.com/msds.php?msdsId=9927239

Ik heb echt een hekel aan mensen die maar klakkeloos overnemen wat iemand zegt, zonder ook maar iets van een onderzoek te doen.

Graag gedaan

Twan k

5 januari 2015

Volgens de wet moet je 18 jaar of ouder zijn als je in een sigarettenzaak of op internet een shisha pen wil kopen.

Bron: http://www.shisha-pen.nl/

Top