ACTUEEL

RIVM: risico's e-health-technologie onderbelicht

In tegenstelling tot de vele toepassingsmogelijkheden van e-health is er weinig bekend over de risico's van dergelijke technologieën. Daarom zouden deze structureel en stelselmatig in kaart gebracht moeten worden. Dit is de belangrijkste aanbeveling die voortvloeit uit een verkennende literatuurstudie door het RIVM uitgevoerd op verzoek van de Nederlandse Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Het RIVM noemt het in kaart brengen van de risico’s een voorwaarde om e-health technologie succesvol en veilig te kunnen gebruiken.

Studie naar risico's

De wetenschappelijke literatuur kent geen systematische studies naar de risico’s van e-health technologie. Daarentegen zijn er wel veel secundaire onbedoelde neveneffecten gerapporteerd die negatieve invloed hebben op de patiëntveiligheid en de kwaliteit van zorg. Aangezien e-health steeds vaker wordt toegepast, vindt het RIVM het belangrijk dat de risico’s van e-health technologie in kaart worden gebracht. “een betrouwbaar systeem dat risico’s rapporteert, identificeert, documenteert en monitort helpt de transparantie op dit gebied te vergrotemn, volgens het RIVM.   

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top