ACTUEEL

'Patiënt moet meebetalen aan second opinion'

Als het aan de Orde van Medisch Specialisten (OMS) ligt, betalen patiënten voortaan mee als ze een second opinion willen. Zo'n nieuw onderzoek door een andere arts, meestal in een ander ziekenhuis, kost volgens hen veel geld. En volgens de Orde is de uitkomst zelden anders.

Patiëntenfederatie NPCF zet daar echter grote vraagtekens bij. "Er zijn nauwelijks cijfers voorhanden van het aantal mensen dat een second opinion aanvraagt en al helemaal geen cijfers van hoeveel patiënten een andere diagnose krijgen na zo’n second opinion", aldus NPCF-directeur Wilna Wind. "De Orde heeft dus geen enkele onderbouwing voor het voorstel."

Bezuinigingsmaatregel

OMS-voorzitter Frank de Grave wil dat minister Edith Schippers het voorstel overneemt als bezuinigingsmaatregel. "We willen niet dat de second opinion helemaal wordt verboden, maar de drempel mag wel wat hoger. Dat er een soort drempel is, zou wel redelijk zijn", aldus De Grave op Radio 1.

Communicatie

De mogelijkheid om een second opinion aan te vragen zit nu in het basispakket. Iedereen kan er dus aanspraak op maken. "De reden dat mensen een tweede mening willen, is vaak dat de communicatie tussen arts en patiënt niet optimaal is", aldus Wind.

Volgens haar is het belangrijk dat arts en patiënt elkaar begrijpen. "Dan is een second opinion minder vaak noodzakelijk." De NPCF zal mensen niet aanmoedigen een second opinion aan te vragen, maar de federatie zegt te vaak te horen dat arts en patiënt niet op één lijn zitten en dat de patiënt niet genoeg wordt betrokken bij de keuze voor een behandeling. (ANP)

10 Reacties

van Loon, NFK

7 mei 2013

Laat second opinion in basispakket. Kortzichtig om hierop te bezuinigen. Vertrouwen in diagnose en behandelkeuze is essentieel voor patienten.

Anoniem

7 mei 2013

Aha de man die het kabinet liet vallen? Srebrenica. De man die de DSB bank liet vallen? (hoge leningen en koppelverkoop) .
Natuurlijk gaat de OMS daar mee in zee. Bedriegen met cijfermateriaal is s'mans kerntaak. Het voordeel is natuurlijk dat Grave de AFM al van nabij kent.
Goed gedaan Joint Fight Striker!
Je blijft lachen met deze VVD Zalm kloon.

Lex Boekholt ( Loconsultancy)

7 mei 2013

Vanuit onze zeeeer brede expertise in de managers en zorgwereld zeggen wij : 'doen'!

Wij hebben over deze zaak meermalen overleg gevoerd in een breed opgezette governance ambiance. Met betrokken partijen. Het is nu een kwestie van fiatteren door Edith Schippers maar partijgenoot de Grave ziet geen overwegende belemmeringen om dit in te planeren.

Anoniem

7 mei 2013

Goed idee krijgen de advocaten ook weer meer werk. Foute diagnose verhaal dan je kosten wordt nog leuk.

Jansen

7 mei 2013

Ik vraag me vooral of op welke feiten of onderzoeken de OMS baseerd dat "dokters zeggen dat die(second opionion) zelden of nooit leidt tot een ander inzicht"

Dit voelt vooral als een maatregel die zorgt dat de werkwijze van artsen minder makkelijk getoetst wordt. Dit in een tijdperk waarin we juist als patienten toe willen naar meer transparatie en openheid van zaken willen over de werkwijze van medisch specialisten.

Ik denk dat vele patienten, waaronder inzelf, ervaringen hebben met artsen die zeer slechte zorg leveren. Dit soort praktijken worden second opinion aan het licht gebracht.

Een bijzonder slecht plan.

Roosink

7 mei 2013

Door second opinion op eigen verzoek , kon mijn kind zijn tong behouden ! 1e diagnose schimmel , second opinion plaveisel cel carcinoom .

Anoniem

7 mei 2013

Skipr heeft deze reactie verwijderd.
Skipr stelt als voorwaarde aan reacties op deze website: u reageert op de inhoud van het betreffende bericht of blog.
Niet op andere onderwerpen of publicaties van derden. Aanvallen op personen, diskwalificaties en kwetsende reacties verwijderen we zonder overleg.
Hinderlijk achtervolgen van personen staan wij niet toe. Voor wie volhardt in het plaatsen van beschuldigingen, sluit Skipr de toegang tot de reactiemogelijkheid af.

Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 07-05-2013 14:37.

Frank Conijn - www.gezondezorg.org

7 mei 2013

Ik denk dat er heel veel kosten bespaard kunnen worden als de onderzoeken gedaan bij het first opinion-consult beschikbaar gesteld worden aan en gebruikt worden bij het second opinion-consult. Dan kan de second opinion gewoon drempelloos blijven.

Verder zou de OMS eens wat kritischer op zichzelf moeten zijn. Waarom willen zo veel mensen een second opinion? Als je als specialist je werk goed doet en je beschikt over de vereiste communicatieve vaardigheden, zou het aantal tot een minimum beperkt blijven.

De minister zou dit dus moeten afwijzen, zoals de zaken er nu voor staan.

Verder vind ik het nog steeds een onfrisse zaak dat een ex-politicus met geen enkele medische opleiding voorzitter is van een medische vakvereniging. Het toont aan dat je in Nederland mensen moet kennen om zaken voor elkaar te krijgen, in plaats van dat de kracht van de argumenten bekeken wordt. Weinig verheffend, Den Haag.

Anoniem

7 mei 2013

Cijfers? En WIE heeft de onderzoeken gedaan? En wanneer? En volgens wat voor methoden? Het OMS wordt steeds meer gebruikt om onze nationale trots uit te keleden, top ziekenhuizen op de wereld. Het lijkt wel de tijd van Relus ter Beek dienstweigeraar en minister van defensie eind 90-er.
Dat OMS is duidelijk over de houdbaarheidsdatum heen. Opstappen prutsers, je hebt je tijd gehad. Laat maar een nieuwe frisse generatie echte wetenschappers op jullie pluche gaan zitten. Trouwens de meesten zijn al ready for the cave als je jullie besluiten zo leest. Bovendien zijn jullie echt onaantrekkelijke mannen geworden vind ik.

Anoniem

7 mei 2013

Skipr heeft deze reactie verwijderd.
Skipr stelt als voorwaarde aan reacties op deze website: u reageert op de inhoud van het betreffende bericht of blog.
Niet op andere onderwerpen of publicaties van derden. Aanvallen op personen, diskwalificaties en kwetsende reacties verwijderen we zonder overleg.
Hinderlijk achtervolgen van personen staan wij niet toe. Voor wie volhardt in het plaatsen van beschuldigingen, sluit Skipr de toegang tot de reactiemogelijkheid af.

Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 07-05-2013 14:35.

Top