ACTUEEL

Ggz-instituut VS laat ‘psychiatriebijbel’ DSM los

’s Werelds grootste onderzoeksinstelling voor geestelijke gezondheidszorg, het Amerikaanse NIMH (National Institute for Mental Health), wil af van diagnoses gebaseerd op symptomen zoals beschreven in de ‘psychiatriebijbel’ DSM. Dat schrijft Thomas Insel, directeur van het NIMH.

Insel wil toe naar diagnoses gebaseerd op objectieve criteria zoals genetisch onderzoek, fysiologische en cognitieve data en hersenscans. Een diagnose moet uitgaan van de objectieve factoren en symptomen en zich niet laten beperkten door de huidige DSM-categoriën, stelt Insel. Uitgaan van enkel symptomen leidt volgens hem zelden tot de beste keuze qua behandeling.

DSM-5

Insel keert zich daarom af van de nieuwste Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, de DSM-5 die half mei uitkomt. Hij noemt de ‘psychiatriebijbel’ op zijn best een ‘woordenboek die een set labels beschrijft en definieert’.  De kracht van de DSM zit hem erin dat ggz-werkers dezelfde termen hanteren. Echter, waar het gaat om het stellen van diagnoses verdienen patiënten beter, stelt Insel.

De DSM-5 werd al eerder bekritiseerd door onder meer psychiaters. In het tv-programma Labyrint pleitte zo ook de Nederlandse psychiater Jim van Os voor het inruilen van de DSM voor een compleet nieuw systeem waarbij wordt gescoord op dimensies van symptomen.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

ubels

9 mei 2013

beter laat dan nooit,eindelijk een meer persoonlijke aanpak,dsm is meer groepsvervooer.

Marijke Smijtink

9 mei 2013

Zou er echt beweging in komen? Helemaal eens met vorige reactie.

Top