ACTUEEL

Obese patiënt stelt ziekenhuis voor problemen

Ziekenhuizen hebben de grootste moeite met de behandeling van het groeiend aantal extreem zware patiënten. Dit meldt het AD.

Ziekenhuizen beschikken vaak niet over de juiste materialen en kennis om extreem zwaarlijvige patiënten op te vangen. Deskundigen pleiten er daarom voor om de zorg voor obese patiënten  te concentreren in gespecialiseerde ziekenhuizen, zo meldt het AD.

Doorsturen

In Nederland zijn 350 duizend mensen levensgevaarlijk dik. Desondanks zijn veel ziekenhuizen niet voorbereid als die mensen worden binnengebracht. Dat leidt tot gevaarlijke vertragingen. Patiënten met morbide obesitas worden in de praktijk vaak doorgestuurd naar een ziekenhuis dat wel de middelen en expertise heeft, maar dan is al veel tijd verloren gegaan.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Dr. Bocivic

7 mei 2013

De overleden patient in een privé kliniek in Utrecht bewijst het gelijk dat obesitas patiënten nooit geopereerd dienen te worden in verbouwde villa's met onvoldoende equipment en geen specialisten die kunnen assisteren in geval van calamiteiten die juist bij deze groep plegen te gebeuren.

ook in deze zin moeten de voorwaarden waaraan prive klinieken moeten voldoen echt flink worden aangescherpt.

Zo komen de 'krenten' toch weer terug in de door overleg op topniveau daartoe aangewezen reguliere ziekenhuizen.

Het moet afgelopen zijn met oude jongens krentenbrood vrijblijvendheid en prive klinieken behoren aan te kunnen tonen dat ze aan de wettelijke minimum eisen voldoen. Dat is in verbouwde villa's niet het geval. Die vorm van geneeskunst uitoefening dient opnieuw tegen het licht te worden gehouden, zeker in financieel opzicht.

De IGZ kan overwegen op onaangekondigde tijdstippen zeer strenge controles uit te voeren. Elke dode door de zo geroemde marktwerking is er 1 teveel. Zeker als het jonge mensen betreft wat hier het geval was.

Diermanse

8 mei 2013

Patienten met obesitas vormen niet alleen een 'probleem' in ziekenhuizen, maar ook in bijvoorbeeld de ouderenzorg. Interessant is dan ook wat we als probleem labelen. Gaat het om bedden die te klein zijn, operatietafels die een maximale belastbaarheid kennen van150 kilo, rolstoelen die te smal zijn tilliften die het begeven en de ruggen van de zorgmedewerkers? Of is er iets anders aan de hand? Mijn ervaring vanuit adviestrajecten binnen de ouderenzorg leert dat de vragen niet gaan over de praktische kant, maar vooral over de bejegening. Zorgprofessionals weten niet altijd hoe om te gaan met iemand met extreem overgewicht. Moet ik beweegadviezen geven of een dieetadvies? Moet ik er uberhaupt iets van vinden of is dit eigen keuze en dus eigen regie van een client? Maar ook zaken als afkeer komen voor. Kortom: het 'probleem' gaat verder dan praktische zaken!

Top