ACTUEEL

Radboud houdt malariaonderzoek aan

Een onderzoek van het Nijmeegse UMC St Radboud naar een vaccin tegen malaria is in februari enige tijd stopgezet, nadat bij een 23-jarige mannelijke testpersoon een aandoening aan de hartspier werd vastgesteld. Dat meldt Omroep Gelderland op basis van berichtgeving in Algemeen Nijmeegs Studentenblad (ANS).

Aan de zogeheten TIP5-studie van het UMC St. Radboud naar malaria werkten studenten tegen betaling mee. Zo ook de 23-jarige man. Gaande het onderzoek werd bij de man een ontsteking aan de hartspier geconstateerd. Volgens ANS is het “nog niet duidelijk of deze afwijking gevolg is van het onderzoek", maar -zo stelt het studentenblad- "feit is wel dat eenzelfde probleem ook in 2007 bij een proefpersoon werd gevonden”. ANS stelt daarom de vraag of “het verantwoord is om studenten met een zak geld het lab in te lokken”.

Veiligheid

Het UMC St. Radboud stelt dat bij het onderzoek naar het malariavaccin alle veiligheidseisen in acht zijn genomen. Ook is direct onderzoek ingesteld om te bepalen of de hartontsteking, die ook kan optreden als gevolg van griep, verband houdt met de studie. Tot de resultaten bekend zijn, wordt het onderzoek vooralsnog niet hervat. De betreffende proefpersoon is hersteld. Alle andere deelnemers aan het onderzoek zijn geïnformeerd.

Stopzetten

Het ziekenhuis zegt daarnaast volgens protocol direct de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) te hebben geïnformeerd. De CCMO beoordeelt elk mensgebonden onderzoek op en stelt eisen aan veiligheid voor proefpersonen. Landelijk wordt een op de tien klinische onderzoeken met proefpersonen onderbroken, dan wel stopgezet.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top