ACTUEEL

SCP wijst op grenzen mantelzorg

Het kabinet gooit te gemakkelijk zorgtaken over de schutting naar burgers. Dat stelt Kim Putters, de nieuwe directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), woensdag in een interview met regionaal dagblad PZC.

"De burger is geen uitvoeringsloket van de overheid”, zegt Putters in de krant. “Ik zie dat we snel begrippen als zelfredzaamheid en gemeenschapszin in de mond nemen, maar wat wordt daarmee bedoeld?" In de plannen van staatssecretaris Van Rijn om de langdurige zorg te herzien en kosten te drukken, komen meer taken die nu nog door professionele hulpverleners worden uitgevoerd bij mantelzorgers te liggen. De ingreep moet miljarden opleveren, maar kan wel eens te ambitieus blijken, stelt Putters in PZC. Daarbij wijst hij erop dat de groeiende hoeveelheid werk op minder schouders komt te rusten. Gezinnen worden immers steeds kleiner vrouwen hebben steeds vaker een (voltijds)baan.

Langdurige zorg

D66 liet in januari weten dat ze het tijd vindt om inzicht te krijgen wat de mogelijkheden en grenzen zijn van mantelzorgers. Vera Bergkamp, Tweede Kamerlid D66, zou graag zien dat het Sociaal Cultureel Planbureau deze inventarisatie gaat doen. Ze wil helderheid nu het kabinet veel veranderingen aankondigt in de langdurige zorg. Door deze wijzigingen wordt er meer verwacht van mantelzorgers.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

9 mei 2013

Kim PvdA Putters moet nog leren dat het SCP geen verlengstuk is van de PvdA. In dit soort interviews moet hij vooral proberen niets te zeggen zonder dat hij dat kan onderbouwen met gedegen wetenschappelijk onderzoek, en al helemaal niet als zijn ideeën overeenkomen met die van de PvdA en niet die van de andere (coalitie)-partijen.

Sociaal-cultureel onderzoek heeft in Nederland meer aanzien dan in de meeste andere landen, en het zou zonde zijn als de PvdA daar verandering in brengt.

Cora Postema

10 mei 2013

Ik ben het met de anonieme reageerder voor mij eens. Het SCP hoort een verhaal gebaseerd op feiten te vertellen. De stelling: De overheid gooit te gemakkelijk zorgtaken over de schutting naar de burgers,klinkt inderdaad meer als partijpolitiek dan als geluid van een onafhankelijk onderzoeksbureau.
Hopelijk komt het nog goed....

Anoniem

10 mei 2013

Skipr heeft deze reactie verwijderd.
Skipr stelt als voorwaarde aan reacties op deze website: u reageert op de inhoud van het betreffende bericht of blog.
Niet op andere onderwerpen of publicaties van derden. Aanvallen op personen, diskwalificaties en kwetsende reacties verwijderen we zonder overleg.
Hinderlijk achtervolgen van personen staan wij niet toe. Voor wie volhardt in het plaatsen van beschuldigingen, sluit Skipr de toegang tot de reactiemogelijkheid af.Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 13-05-2013 11:51.

Top