ACTUEEL

Tweede geval nieuw SARS-virus in Frankrijk

In Frankrijk is voor de tweede keer bij een patiënt de gevaarlijke nieuwe variant van het SARS-virus geconstateerd. De patiënt lag in een ziekenhuis in het Noord-Franse Lille op dezelfde zaal als de eerste patiënt die in Frankrijk het virus bleek te hebben, meldden Franse media zondag.

De ziekte is in september vorig jaar in het Midden-Oosten opgedoken. In 18 van de ruim 30 aangetroffen gevallen is de patiënt overleden. De meeste slachtoffers waren in Saudi-Arabië.

Saudi-Arabië

De eerste patiënt in Frankrijk was in april net terug uit de Verenigde Arabische Emiraten. Hij ligt in een ziekenhuis in Lille en verkeert volgens zegslieden daar "in een zeer ernstige maar stabiele toestand".

Coronavirus

Het virus wordt net als het Chinese SARS, een afkorting voor Severe Acute Respiratory Syndrome (ernstig acuut ademhalingssyndroom), een genoemd. Het zou ook afkomstig zijn van dieren. In 2003 bezweken er 800 mensen aan SARS in oostelijk Azië.

Nieuw type

Het is nog niet bekend waar het nieuwe type vandaan komt en hoe het zich verspreidt. Aangenomen wordt dat het makkelijk van dieren naar mensen overgaat en mogelijk komt het van dieren uit de landbouw in het Midden-Oosten.

ANVR neemt nog geen maatregelen

De nieuwe variant op het SARS-virus die in het Midden-Oosten is opgedoken, is voor het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR) vooralsnog geen reden om reisadviezen aan te scherpen. Dat heeft een woordvoerster maandag gezegd.

"Op dit moment wordt er nog niks aan gedaan, maar we houden het nauwlettend in de gaten. We hebben van het ministerie nog niets vernomen", aldus de zegsvrouw.  (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top