ACTUEEL

Gemeenten: hardere eisen voor langdurige zorg

Gemeenten moeten de mogelijkheid krijgen om mensen die langdurige zorg aanvragen te verplichten om steun bij hun familie en vrienden te zoeken. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) kunnen gemeenten de bezuinigingen op de AWBZ alleen dan halen.

Dat schrijft de VNG in een reactie op de brief over de hervorming van langdurige zorg van staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid. Ook Van Rijn vindt dat burgers op hun sociale netwerk moeten terugvallen, maar hij wil dit niet verplicht stellen. Volgens de VNG is dit te vrijblijvend: "Er is een zekere doorzettingsmacht nodig om de omslag naar eigen inzet te maken."

Keuzes

De vereniging wil dat gemeenten in het wetsvoorstel de mogelijkheid krijgen om de keuzes te maken die nodig zijn. "Gemeenten willen de bezuinigingen daar terecht laten komen waar die het best gedragen kunnen worden, zodat de meest kwetsbaren ondersteund kunnen blijven worden", aldus de VNG.

De bezuinigingen op zorg en ondersteuning zullen volgens de VNG niet geruisloos kunnen worden doorgevoerd. Het Rijk moet dit duidelijk communiceren, vinden de gemeenten. "Ook die steun hebben gemeenten nodig."

Overbelast

De OuderenOmbudsman Jan Romme keert zich tegen het verplicht stellen van mantelzorg. Romme stelt dat mantelzorgers, ofwel familieleden van ouderen, vaak al overbelast zijn. Romme: "In landen waar kinderen wel voor hun ouders moeten zorgen - ook financieel - , zoals in Duitsland, zie je onwenselijke situaties ontstaan. Duitse ouderen worden in buitenlandse verzorgingshuizen weggestopt, omdat het daar goedkoper is."

Bij het verplicht stellen van mantelzorg, worden ouderen in een afhankelijke situatie geduwd, vindt de ombudsman. "Kinderen die kunnen en dat willen, verlenen vaak al mantelzorg." (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

15 mei 2013

Ben nu wakker, omdat ik met me vader (93) naar het ziekenhuis moet, terwijl hij in een verpleegtehuis zit. En thuis nog een moeder van 88 jaar heb en ook behoorlijk in de war door de situatie, deze mensen kan en mag je niet uit elkaar trekken, maar het gebeurt wel. Over harde aanpak Mantelzorg, ben al 4 jaar mantelzorger, Geen leven op dit moment. Langdurig zorg word niet gegeven. Huizen willen en hebben geen tehuis voor beiden. Bezuinigen het is nog niet eens goed geregeld in dit land. Alleen met gif geven o.a baxters maar een vit. Pil os iets anders die moet de Mantelzorg geven. Al dat gelul doe wat aan andere dingen en bezuinig op andere dingen, slapen doen ze hier fraude gevoeligland. Blekers mag blijven zitten, zooitje. Deze oudjes hebben het land na oorlog opgebouwd. Onthoud dit.

Anoniem

15 mei 2013

Blekers heeft al zoveel blunders gemaakt en er wordt niets op uit gedaan. Het fraude geld terug vorderen!!! Ik heb 28 jaar onze ernstig chronisch zieke dochter thuis verzorgd. Ik kon niet buitenshuis werken, dus geen inkomen. Mijn man heeft daar in tegen extra veel gewerkt om het financieel te kunnen redden. Overal belasting over betaald. Onze andere dochter is van haar 12de jaar chronisch ziek, ga ik nu elke week naar toe voor huishoudelijk werk omdat zij geen hulp ontvangt. Ik met mijn oude botten en een leven van zorgen en verdriet zal straks nergens op terug kunnen vallen. Onze familie is allemaal veel ouder dan ik de buren zijn veel ouder. En als je nu nog een beetje goed met buren en familie kunt dan moet je dat zo laten. Ik heb destijds nooit geen familie gezien die wilden helpen. Alleen even op de koffie en dan trekken ze de deur weer dicht, zelf waren wij 24 uur per dag als zorg. Daar wordt je niet beter van!!!! Wat wordt er nu dan toch met al ons belastinggeld gedaan???? Nog meer graaiers gekweekt?
Laten ze zien dat al het onterechte geld wat is weg gegeven terug komt dan zal Nederland er veel beter voor staan. En hoeft niet alleen de minima, chronisch zieken en bejaarde de offers te brengen.

Top