ACTUEEL

Abortusarts VS ontloopt doodstraf

De Amerikaanse abortusarts die maandag schuldig werd bevonden aan de moord op drie baby's, is dinsdag (lokale tijd) veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

De 72-jarige man ontloopt de doodstraf omdat hij niet in beroep gaat tegen de uitspraak. In ruil daarvoor moet hij levenslang achter de tralies zonder de mogelijkheid op een vervroegde vrijlating.

Bewezen

De jury achtte bewezen dat de arts in 21 gevallen een abortus uitvoerde bij vrouwen die langer dan 24 weken zwanger waren. Net als in Nederland is dat in de Amerikaanse staat Pennsylvania verboden. De zaak draaide vooral om de vraag of in zulke gevallen sprake is van een illegale abortus of van moord.

Getuigen hebben verklaard dat meerdere baby's na de geboorte ademden, bewogen en geluiden maakten. De arts maakte een einde aan hun leven door hun ruggenmerg door te snijden.

Wachttijd

De arts werd daarnaast schuldig bevonden aan het stelselmatig negeren van de wettelijk voorgeschreven wachttijd voor een abortus van 24 uur. Tenslotte wordt hij verantwoordelijk gehouden voor de dood van een 41-jarige vrouw die kort na een abortus overleed aan een overdosis medicijnen.

De zaak deed het debat over abortus weer oplaaien in Amerika. Onder Republikeinen is een overgrote meerderheid tegen abortus, onder Democraten is een meerderheid voor legale abortus. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top