ACTUEEL

Werkgelegenheid in de zorg daalt

De afgelopen 10 jaar is het aantal beschikbare vacatures niet zo laag geweest als eind maart. De zorg is de branche waar het aantal vacatures het sterkst daalt. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS die woensdag zijn gepubliceerd.

In het eerste kwartaal van 2013 daalde het aantal vacatures in de zorg van 15.000 naar 13.000. In totaal stonden er eind maart 97.000 vacatures open. Dat waren er 5000 minder dan een kwartaal eerder. “Hiermee zet de daling van het aantal vacatures door”', concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het totale aantal banen in de zorgsector lag in het eerste kwartaal van 2013 op 1.359.000. Ten opzichte van een jaar eerder is dit een krimp van zo'n 4000 banen.

Uitzendkrachten

Dinsdag de brancheorganisatie voor de uitzendbranche ABU de werkgelegenheidscijfers voor april 2013. Ook deze cijfers vertoonden een verdere daling van het aantal uren dat op uitzendbasis in de zorg gewerkt wordt. De vraag naar flexibele arbeidskrachten zakte met 20 procent ten opzichte van een jaar eerder. (ANP/Skipr)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Schouten

15 mei 2013

Doorsturen

Van Rutten

16 mei 2013

Bijzondere ontwikkeling. De algemene verwachting is dat door de vergrijzing de zorgvraag toeneemt, terwijl er door diezelfde vergrijzing minder arbeidskrachten zijn. Ik zou wel willen weten wat de opbouw qua vacatures is: wordt er bespaard op personeel aan het bed of op de ondersteuning en het management? Of is deze daling van het aantal banen wellicht een gevolg van technologische ontwikkelingen zoals het EPD en efficiëntere inrichting van zorgprocessen? Lijkt mij interessant om te onderzoeken.

Top