ACTUEEL

Rondetafelgesprekken langdurige zorg van start

Ruim 40 zorgorganisaties gaan donderdag en vrijdag in gesprek met Tweede Kamerleden over de toekomst van de langdurige zorg (AWBZ). Waar de AWBZ nu nog 27 miljard euro per jaar kost, wil het kabinet dit terugbrengen naar 12 miljard euro.

Gemeenten

Vanaf 2015 is het de bedoeling dat gemeenten deze zorg voor hun rekening nemen. En als het aan staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) ligt, blijven ouderen die geen intensieve zorg nodig hebben, langer thuis wonen met behulp van familie, vrienden en buren. Alleen ouderen en gehandicapten die zeer zware zorg nodig hebben, mogen dan nog naar een zorginstelling.

Thuiszorg

Ook wil het kabinet fors bezuinigen op onder meer de thuiszorg. Ongeveer 40 procent van het budget voor de huishoudelijke hulp wil Van Rijn bezuinigen. Hoewel dat in het zorgakkoord van vorige maand al is versoepeld, zullen ruim 50.000 thuishulpen alsnog hun baan verliezen.

Organisaties als de ouderenorganisatie ANBO, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en Abvakabo zijn donderdag en vrijdag uitgenodigd om te praten over ideeën over de zorg voor ouderen en gehandicapten. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Doel, van den

17 mei 2013

Deze bezuinigingen zijn alleen haalbaar als er ook een redelijk einde van het leven mogelijk is. Dus correcte toepassing van de euthanasiewetgeving . De overheid durft deze koppeling niet te maken en daardoor mislukt het beleid.

Peltenburg

17 mei 2013

Wanneer gaan we wettelijk verplichten dat iedere nieuwbouw woning wordt voorzien van een badkamer en slaap kamer op de begande grond. En dat flatgebouwen standaard leefstijbestendig moetennworden gebouwd. In iedere levensfase kan het gebeuren dat je voor kortere of langere tijd zorg nodig hebt. Nu is het vaak zo dat mensen omdat ze niet meer trap kunnen lopen intramuraal moeten gaan wonen of revalideren. Dat zou al veel intramurale kosten schelen

Top